Kaj lahko starši naredijo, ko opazijo motnje na področju senzorne integracije

0
659

Starši lahko sami opazijo, da se otrok ne razvija, kot bi se mogel. Sami lahko delajo na dotiku, ki je zelo pomemben za otroka.

Kristina Miljančič Špacapan, prof. def., senzorno integracijski pedagog v videu razlaga katere so najpogostejše težave (mišični tonus, koordinacija, dojenje …).

Kakšno vlogo pa imajo starši pri tem procesu? Lahko starši opazijo motnjo senzorne integracije? Ja, tudi mame lahko že zelo zgodaj opazijo, da ni tako kot bi moralo biti. To je normalni nevrološki proces. Lahko ga spodbujate, gre pa svojo pot. Se pravi, dobro je dajati čim več izkušenj na dotiku, na taktilnem področju, na varnosti, na občutku na tleh, itd. Kako ga starši opazijo? To je že v prvem stadiju, ko gre navajanje na dojenje, veliko otrok ima npr. težave s sesanjem in to je tisto prvo opozorilo. Potem je mišični tonus, otroci, ko bi morali plaziti, še ne plazijo ali pa preskočijo faze in tudi kasnejša koordinacija, ko ne ponavljajo za vami ritmično, ko še vedno ni glasov, ki bi si jih želeli za to starostno področje.

Za vsak stadij obstaja določeno pravilo, kot sem prej naštela in ko opažamo odstopanja na področjih, je to en medklic, da mogoče ne gre vse tako, kot bi moralo iti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Kristina Miljančič Špacapan

http://micsi.si/

prof. def., pedagoginja za senzorno integracijo, Micsi d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here