Kaj lahko povzroči zaprtje pri dojenčku

0
5214
Dojenček pase kravice
Dojenček pase kravice

Zaprtje pri otrocih, mlajših od treh mesecev, je zelo redko, še posebej, če so dojeni. Zaprtje pa je pogostejše pri otrocih, ki že uživajo gosto hrano. Znaki zaprtja so jok, bolečina, neprijeten občutek ali močno tiščanje, preden blato pride v plenice. Blato je suho in trdo. Dojenček opravlja veliko potrebo manj kot trikrat na teden, izgubi apetit, napenja ga in ima napihnjen trebušček.

Razlogi za zaprtje so lahko:dojenek_pase_kravce

  • Mleko iz mlečne formule: Takšno nadaljevalno mleko je težje prebavljivo kot materino mleko, zato je lahko blato trdo in vozličasto. Dojen otrok le redko trpi za zaprtjem. Blato dojenega dojenčka je skoraj vedno mehko in tekoče s svetlimi kosmiči v njem, tudi če otrok nekaj dni ni opravil velike potrebe.
  • Gosta hrana. Otroci so pogosto preobremenjeno, ko se navajajo na gosto hrano in se njihovo telo uči spopadati s takšno hrano. Zaprtje lahko povzroči tudi premalo vlaknin in premalo tekočine.
  • Dehidracija. Vaš dojenček lahko zavrača tekočino, kadar mu rastejo zobki, ima ustni oprh, vneto grlo, prehlad ali vnetje ušes, ali če vaš starejši dojenček ne pije dovolj mleka ali vode poleg kašice.
  • Bolezen. Včasih je zaprtje znak alergije na hrano ali bolezni črevesja, zaprtje pa lahko povzroči tudi mleko. Zelo redko je zaprtje posledica prirojenih bolezni.

Vir: BabyCenter

193984_4911

 

 

Preberite tudi Zaprtje in driska: https://babybook.si/dojencek/zdravje-dojencka/prebavne-motnje-kolike/zaprtje.html.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here