Kaj lahko naredimo v primeru, ko ima otrok težave z govorom

0
1817

Kaj pa, če ima otrok težave z govorom? Zakaj in kako ukrepati?

Če otrok ni sesal in niso bili prisotni zgodnji refleksi, ima otrok kasneje težave pri govoru. Težave lahko nastanejo tudi zaradi mišičnega tonusa. Zaradi mehkosti težko izgovarja glasove, ki so specifični, kot so r, s, š …  Oglejte si video s Kristino Miljančič Špacapan, prof. def., senzorno integracijskim pedagoginjo, v katerem razlaga, na kaj vse vplivajo vaje, ki jih delate z otrokom.

Kaj pa, če ima otrok težave z govorom? Kaj lahko naredijo starši, terapevti? Tukaj je zelo pomembna vloga logopeda. Tudi zgodnja obravnava. Strokovnjaki predlagajo, da čim več se kopati v besedah,  besedišču. Vedno ne gre tako, je potrebno tudi ukrepati. Velikokrat, ker otrok ni sesal, ko niso bili zgodnje sesalni refleksi prisotni, ima težave tudi kasneje z govorom ali zaradi tudi mišičnega tonusa.

Ko smo tako mehki, težko izgovorimo te glasove, ki so zelo specifični – r, s, š, ko je potrebno mišice celotnega govornega aparata uporabiti. Starši, ko gredo k logopedu, dobijo vaje. Tukaj kar delamo je predvsem na sekvencah, na ritmu, ki bo pomagal otroku tudi do govora.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here