Kaj lahko naredimo pri otrokovi težavi s pisanjem

0
677

Pogosto pri težavah pri pisanju ne gre le za težavo v senzorni integraciji, ampak gre tudi za težavo otroških refleksov.

Pogosto gre za težavo s prijemalnim refleksom. Oglejte si video s Kristino Miljančič Špacapan, prof. def., senzorno integracijskim pedagoginjo, v katerem pove, kako se odraža pri otroku težava pisanja.

Kaj pa, če ima otrok motnjo, težave pri pisanju? Velikokrat pri težavah pri pisanju ne gre le za težavo v senzorni integraciji, ampak gre tudi za težavo otroški refleksov – prijemalnih refleksov. Če se spomnite, če daste dojenčku prst v roke, jo zagrabi. To je prijemalni refleks. Gre tukaj tudi poravnava glave in hrbtni refleksi, ki pomagajo pri pisanju oziroma pri branju. In ko niso ti refleksi integrirani, tudi sezorna integracija je težava in je težava pisanja.

Tukaj so konkretne naloge oziroma vaje. Pri plazenju osvajate sredino telesa in če nimate tega prehoda čez sredinsko črto, tudi pisanje ne gre. Pri starejših se vidi, da obračajo list po strani, oziroma ne pišejo navzgor. Pri mlajših pa se opaža v tem, da težko potegnejo črto, čez svojo sredinsko črto. Težko narišejo x ali +. Je pa tudi sredinska črta zelo pomembna za branje. Ko berete, morajo vaše oči iti čez vašo sredino, ker sicer veliko več energije porabite, če vsakič premaknete celo glavo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Kristina Miljančič Špacapan

http://micsi.si/

prof. def., pedagoginja za senzorno integracijo, Micsi d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here