Kaj lahko naredimo, če opazimo, da otrok potrebuje več spodbude za razvoj

0
1122

Če se naš otrok razvija nekoliko počasneje, ni še nič zamujenega. Ukvarjajte se z njim in mu dajajte dodatne spodbude za razvoj.

Pogovarjajte se z otrokom
Pogovarjajte se z otrokom

Vrtec imam pomembno vlogo pri spodbujanju otroka k razvoju, četudi otrok doma nima prave vzpodbude. Lidija Jerše, mag. predšolske vzgoje, pomočnica ravnateljice, Vrtec Kočevje, razlaga kakšno vlogo ima vrtec.

Spodbude za razvoj otroka so doma in v vrtcu

Vrtec ima lahko v primerih, ko otrok prihaja iz šibkejše družine, veliko kompenzacijsko vlogo. To pomeni, da lahko ti otroci, ki prihajajo iz manj vzpodbudnega okolja, v vrtcu veliko pridobijo, ker na nek način kompenziramo vzpodbudo in primanjkljaj te vzpodbude iz družine. Zato je zelo primerno za otroke iz socialno prikrajšanega okolja ali manj vzpodbudnega okolja vključitev v vrtec. Vrtec je edinstvena učilnica za socialne stike. Nikjer druge otrok ne more dobiti teh socialnih stikov, kot v vrtcu med svojimi vrstniki. Druga stvar pa je, da manj vzpodbudno okolje, brez kakršnih koli vzrokov, ki so v družini – ali gre za nizko izobrazbo staršev, ali gre za manj vzpodbudbo socialno okolje, revščina, jezikovna ovira – vse to je druga stvar in zato v vrtcu učimo, da ima otrok v vrtcu vse te vzpodbude.

Otroci plezajo po ograji
Otroci plezajo po ograji

 

Preberite tudi kako pomembno je spodbujanje nadarjenosti otroka na tej povezavi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here