Nosečnica je imela herpes, kaj to pomeni za novorojenčka

0
1690
Herpes pri novorojenčku
Herpes pri novorojenčku

V prvih dveh do šestih tednih življenja so prenosi herpesa še posebej nevarni.

Genitalni herpes

Genitalni herpes lahko povzroči hude težave pri nosečnici in okužbo ploda v maternici. Posebej je lahko nevarna okužba ploda med porodom. Virus lahko povzroči trajne nevrološke poškodbe, splav in okvare ploda, zato se ponavadi odločijo za carski rez.

Herpes se kaže kot sprememba na zunanjem spolovilu v obliki drobnih bolečih mehurčkov, občutek srbenja, bolečine ali draženja. Pri novorojenčku se okužba pokaže na različne načine, največkrat v obliki številnih herpetičnih mehurčkov predvsem v ustih in na očeh, redkeje pa kot vnetje možganskih ovojnic in živcev (npr. slepota).

Posledice herpesa pri plodu

Dojenčki imajo šibek imunski sistem, zato se lahko herpes prosto širi po telesu in okuži novorojenčka in njegove notranje organe in možgane.

Za plod je predvsem nevarno izločanje virusa iz mehurčkov ali razjed in okužba med samim porodom. Pri nosečnicah s pozitivno kulturo na HSV se med porodom okuži (le) približno 5 % plodov, verjetnost okužbe je večja, če je prišlo do nje v zadnjih tednih ali dneh pred porodom.

Pogostost bolezni ocenjujejo približno 1 na 10.000 porodov. Pri novorojenčku se okužba pokaže na različne načine, največkrat v obliki številnih herpetičnih mehurčkov predvsem v ustih in na očeh, redkeje pa kot vnetje možganskih ovojnic in živcev (npr. slepota).

Prognostično najugodnejši so klinični znaki infekcije, ki je omejena na kožo, oči in ustno votlino. Mehurčast izpuščaj se lahko v prvem letu še večkrat ponovi. Žal je tudi pri tej najlažji obliki okužbe pogosta hkratna prizadetost osrednjega živčevja. Herpetični encefalitis se kaže z motnjami zavesti, krči, bruhanjem, novorojenček ima pogosto napeto mečavo. Ta oblika je povezana z visoko smrtnostjo ali kasnejšo invalidnostjo (psihomotorično retardacijo, cerebralno paralizo).

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here