Kaj je to sindrom gnezdenja

0
2026

Ženska začne tik pred porodom združevati različne stvari za novorojenčka, se napreza, da bi bile vse stvari pred porodom urejene in pripravljene za prihod novorojenčka.

Z Evo Hrovat Kuhar, diplomirano psihologinjo in družinsko ter vedenjsko terapevtko, smo se pogovarjali o tem kaj je to sindrom gnezdenja. Ženska namreč začne tik pred porodom zbirati stvari za otroka, se napreza, da bi bile vse stvari pred porodom urejene in pripravljene za prihod novorojenčka. Zato se morajo mamice zavedati sindroma in paziti, da se ne izčrpajo. Oglejte si video.

Nosečnica pred porodom
Nosečnica pred porodom

To je prav zanimivo, včasih so celo rekli, da to napoveduje skorajšnji porod, ker je tik pred porodom in se dogaja tisto, zdaj pa moramo otroško sobico do konca opremiti, prebelit, popravit stvari, znosit oblekce na kup, skuhat v naprej za zmrzovalnik, pripravit stvari za goste, skratka to se kaže tudi v nekakšnem izbruhu energije. Takrat ima ženska ogromno energije, več kot pa zmore. Prej, ko sva se pogovarjali, kako si lahko pomaga. Pomaga si lahko s tem, da lahko, da mora poslušati sebe, da dovolj počiva. To gnezdenje zelo jemlje energijo. Je krasno, a zelo jemlje energijo, ker gre že malo v minuse. Nosečnica mora poskrbeti, da dovolj počiva, da dovolj spi, da je zdravo. Saj ponavadi so že zelo pozorne na to, da jedo res zdravo, raznovrstno, veliko vitaminov, ker imajo potem tudi več energije. Ker z energijo pa je ravno tako kot z drugimi stvarmi. Prva tretina  je strašen upad energije, neznanski. Druga tretjina, energija kar prileze ven in se razbohoti in je vse dobro. Tretja tretina je pa spet upade te energije in je dobro, če ženska temu sledi, da ne reče, da je z njo nekaj narobe, da je lena, ne ni lena, samo noseča je in naj odgovarja zahtevam svojega telesa.

Sodelujoči strokovnjaki:

Eva Hrovat Kuhar

diplomirana psihologinja ter družinska in vedenjska terapevtka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here