Kaj je tekočina, ki mi mezi iz dojk

0
4435
Nosečnost.
Nosečnost.

Ta vodeni izcedek je kolostrum, prvo mleko, ki se navadno začne tvoriti po porodu. Včasih pa – pri drugi in kasnejših nosečnosti – nastaja že precej pred porodom.

Kolostrum, ki je predhodnik materinega mleka, je izdelan iz mlečnih žlez že 8 tednov pred nosečnostjo. Kolostrum je lepljiva, rumeno-bela snov bogata s hranili, ki je sladkega okusa.

Pomanjkanje ali več kolostruma v nosečnosti nista pokazatelja ali bo nosečnica proizvedla dovolj mleka, ko bo dojenček rojen. Vsebuje veliko količino protiteles za imuniteto, ki bodo ostali v otroku tudi nekaj mesecev po rojstvu in je bogat s hranili, katerega otrok potrebuje le žličko ne enkrat in tako nadomesti 50 ml materininega mleka. Kolostrum vsebuje visoko kvaliteto vitamina K, ki varuje otroka pred npr. krvavenjem.

Posebna priprava prsi za dojenje v času nosečnosti ni potrebna, čeprav ne bo nič narobe če boste uporabili kakšno vlažilno kremo za ohranitev voljne kože. Masaža dojk v času nosečnosti z namenom povečanja zaloge mleka je brez pozitivnih učinkov, lahko pa pusti negativne kakšne negativne posledice če pretiravamo. Zato niti ni potrebe po tovrstni masaži.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here