Kaj je senzorna intergracija

0
951

Senzorna integracija je normalen nevrološki proces, pri katerem sprejmemo informacijo iz okolja preko dražljajev iz notranjosti telesa.

Senzorna integracija je normalen nevrološki proces, pri katerem sprejmemo informacijo iz okolja preko dražljajev iz notranjosti telesa. Ta informacija potuje do možganov, možgani jo predelajo in dajo ustrezen odgovor. Senzorno integracijo delimo na več sistemov. Vabljeni k ogledu videa s strokovnjakinjo Kristino Miljančič Špacapan, prof. def., senzorno integracijskim pedagogom, ki v videu pojasnjuje, kako se senzorna integracija razvija.

Senzorna integracija je normalen nevrološki proces, pri katerem sprejmemo informacijo iz okolja preko dražljajev iz notranjosti telesa. Ta informacija potuje do možganov, možgani jo predelajo in dajo ustrezen odgovor. Senzorna integracija je ena od temeljev pri gibanju. Imamo še dva temelja, na katerem se gradi kasneje celostni razvoj, gibanje. Zelo pomembni, čeprav je več sistemov, najpomembnejši med njimi so proprecepcija, vestibularni sistem in taktilno področje.

Dotik vsi poznamo, koža je naš največji organ. Tudi največ informacij nam pošilja, kje se dotikamo, česa in kako. Potem imamo propricepcijo, to je laično povedano občutek v mišicah, sklepih, koliko moči potrebujemo za premik, npr. roke, noge, ali je mišica iztegnjena ali napeta in nam pomaga se locirati v prostoru, kako se gibljemo, kateri sklepi nam delujejo. In potem imamo še vestibularni sistem, ki pa je povezan z ravnotežjem in z občutkom gravitacije. Se pravi, da nam pomaga odreagirati takrat, ko na hitro vstanemo in se nam zavrti. Vsi ti sistemi se nadaljujejo, nadgradnja njih.

Dotik je temeljni sistem, ki je kasneje zelo pomemben npr. pri dojenčku za navezovanje stika, za sesanje, za hranjenje in tudi varnosti. Propricepcija in vestibularni sistem pa se skupaj integrirata in pomagata pri presturi dojenčka, pri premiku oči, pri kobacanju itd.

Sodelujoči strokovnjaki:

Kristina Miljančič Špacapan

http://micsi.si/

prof. def., pedagoginja za senzorno integracijo, Micsi d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here