Kaj je potrebno pregledati pri morfološki preiskavi

0
5098

Na morfološki preiskavi pogledajo lego otroka, ker je pomembno ali leži na medenico obrnjen ali na glavico oborjen, ali je mogoče prečna ali poševna lega.

Marko Mlinarič, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo, pojasni, kaj ginekolog opazuje pri ultrazvoku v drugem trimesečju nosečnosti, kaj v raziskavi izmeri in kaj ti rezultati pomenijo. Oglejte si intervju.

Pri tej preiskavi, če greva po sklopih. Prva stvar, ki jo pogledamo, je lega otroka, ker je pomembno, ali leži na medenico obrnjen ali na glavico obrnjen, ali je mogoče prečna ali poševna lega. Če sta dvojčka, ugotavljamo, kako ležita v odnosu en na drugega in kateri je tisti, ki je bolj vodilni. Ugotavljamo lego posteljice, zadnja ali sprednja stena, bolj nizko ležeča posteljica. Informacija ni pomembna za nosečnico, je pa pomembna informacija, če bi pri porodu slučajno prišlo do carskega reza. Če je posteljica na zadnji steni, je carski rez tehnično lažje narediti, kot če leži posteljica na sprednji steni. Če pa je nizko ležeča posteljica, ali preležeča posteljica, je problem, ker lahko nastanejo krvavitve, ki so lahko zelo nevarne in škodljive.

Ko ocenimo, kako leži otrok in posteljica, potem kot naslednjo stvar izmerimo otroka. Izmerimo medušesno razdaljo, obseg glavice, izmerimo obseg trebuha in dolžino stegnenice. To so parametri, iz katerih ultrazvok izračuna, koliko bi bil otrok, če bi se v tem trenutku rodil, težek, hkrati pa nam za vsako to številko pove, koliko bi bilo tednov nosečnosti. Potem vemo, ali otrok raste sorazmerno.

Pri morfološki preiskavi v 21. tednu so vse meritve velikosti 21. tednov + /- nekaj dni, ali je mogoče glava velika za 24. tednov, trup pa zaostaja. To so nam potem nekakšni pokazatelji, da morda nekaj ne poteka čisto normalno. Ko si otroka ogledamo levo od posteljice, si ogledamo količino plodovnice. Tudi količina plodovnice nam je nek signal, ali nosečnost poteka normalno ali ne, ali so določene napake, kjer je plodovnice lahko izredno veliko ali povsem premalo.

Če je plodovnice normalna količina, tega otroka zelo lepo vidimo. Ko imamo otroka izmerjenega, pa gremo potem sistematično pogledati vse organske sisteme, ki se dajo videti. Pogledamo glavo, pogledamo, ali je simetrija glave takšna kot mora biti, ali so možganski vertikali primerno široki, kjer kroži možganska tekočina, ali so razviti mali možgani, pogledamo si obrazne dele, trdo nebo, potem si ogledamo prsni koš, kjer si pogledamo lego prsi, ali je srčna akcija aritmetična, ali je razvoj srca normalen. Ko pridemo v trebušno votlino, si pogledamo, ali je prisoten želodček ali ne, ali so prisotne ledvice ali ne, ali so prisotne na teh strukturah napake. Pogledamo si sečni mehur, končamo z ogledovanjem rok in nog, ali so primerno razviti. Včasih se da zelo lepo prešteti prstke, včasih se ne vidijo vsi prsti. Vse kar počnemo je s privolitvijo otroka. Če otrok leži idealno, se vse krasno vidi, če pa otrok ne leži idealno, moramo včasih preiskavo ponavljati.

Marko Mlinarič

http://www.ginekoloska-ambulanta.si/

dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj