Kaj je najpomembnejše za dober odnos med starši in starimi starši

7
1808

Za dober odnos med starši in starimi starpi je pomembno, da pred starimi starši zakonca delujeta enotno in složno.

O dobrem odnosu staršev in starih staršev v videu Maja Horvat Lampe poudarja, da  je pomembno, da poskušajo starši starim staršem povedati, kaj se jim zdi najboljše za otroka. Pomembno je tudi, da pred starimi starši zakonca delujeta enotno in složno.

Nesoglasja med starši, kakšen primer: snaha se je vedno počutila kot tarča pred snaho, da torej nič ne naredi dobro. Ta odnos pa je bil v preteklosti dober, zaostril se je, ko sta se se poročila, ko sta dobila otroke. Snaha se je nato večkrat zadržala komentarjev, s svojim možem pa sta se večkrat pogovarjala, kaj bi bili lahko vzroki. Potem so preprosto ugotovili, da se je tašča počutila odrinjeno v zadnjih letih, saj se je prej počutila bolj povezano, sin je bil edinec in sta se več pogovarjala.

Tu se je vmešal tako imenovan sindrom praznega gnezda, ko otroci dobijo svojo družino, oni pa se morajo ponovno bolje povezati s svojim partnerjem in zapolniti to praznino, ki nastane. Tako sta se tudi mož in žena pogovarjala in sta s časom videla, da tašča pravzaprav samo išče pozornost. Zato sta se dogovorila, da je mož šel enkrat na teden sam na obisk, in se 2 ali 3 ure pogovarjal s svojimi starši, in jo je sin direktno večkrat vprašal, če se počuti samo, odrinejno, kot dag a je izgubila. Tašča se je ob tem pogovoru zjokala in s časomo se je navadila tega in pravzaprav ugotovila, da sina ni zgubila, ampak je pridobila kar tri.

Maja Horvat Lampe

družinska in zakonska terapija

Ni objav za prikaz

7 KOMENTARJI

  1. Hmm, kako pa starim staršem dopovedat, da so oni že končali z vzgojo. Rada imam nasvete, vendar samo takrat ko so potrebni, ne kar vse povprek in pametovanja… Rada se učim sama, na svojih napakah :)) . Lekcije so bolj boleče, ampak tudi bolj učinkovite :)) .

  2. Ja, ta meja, kdaj nam dajejo stari starši le nasvete in se ne vtikujejo in sami hočejo vzgajat vnuke, je lahko kar problematična in hitro prekoračena… Po moje je potrebno kar na začetku, ko se začnejo vtikovanja, razčistiti in razjasniti, ker je boljše prva zamira, kot pa zadnja:)

  3. Tudi jaz mislim, da jim je potrebno že na začetku postaviti meje, čeprav jim jih je včasih težko. Mene bolj skrbi, kako rešujete problem vzgajanja starih staršev, da vi otroku nečesa ne dovolite, stari starši pa ko ga pazijo, jim to dovolijo. Kako jim to dopovemo, da imamo druugačen način vzgoje?

  4. Ja ve in to včasih izkorišča oziroma poskuša. Je pa res, da so otroci potem zmedeni, ker z ene strani je ena stvar, z druge pa druga in ravno to ji hočem prihraniti.

  5. Uf pri nas imamo samo probleme s sladkarijami :)), ostalo se mi ne zdi tako kritično, pa tudi večino časa smo skupaj, tako da vem kaj se dogaja.
    Pri sladkarijah, jaz rešim to tako, da če vem, da gremo k babicam na obisk, mu jih sama ne dam, tista ena ali dve čokoladi enkrat ali dvakrat na teden preživim. Umijem zobe in problem je rešen.
    Glede ostalih mej, si pa otroci lepo zapomnijo, kje lahko kaj počnejo. Edino kar sem sama skozi opazovanje pri drugih opazila, je da ni to dnevno varstvo in so meje popolnoma drugačne.

  6. Hm, pri nas ne ve da pri meni ne more doseči vsega tako kot pri babici. Saj približno ve, da ji bom rekla ne, vseeno pa preizkuša mejo, do kje lahko gre. In včasih je zelo težko biti konsistenten in vedno reči ne, sploh če je zraven babica. Ah, saj se še učimo 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj