Kaj je najpomembnejše poslanstvo staršev

0
1222

Otrok pride na svet z željo po varnostjo, po ljubezni. Kako lahko starši pomagate pri razvoju, kaj je najpomembnejše poslanstvo staršev?

Oglejte si video, v katerem strokovnjak mag. Robert Kržišnik, univ. dipl. psih, v videu ponazori razvoj otroka in kako lahko starši pomagajo pri razvoju.

V osnovi lahko rečemo, da otrok pride na svet s tem enormnim hrepenenjem po življenju, kjer pa morajo biti nekatere zadeve, kot je varnost, ljubezen, naklonjenost, potrditev. Včasih so te njegove potrebe potešene, včasih pa ne, pa tudi, če so njegovi starši najbolj fantastični na celem svetu, ker nimajo starši te kapcitete, da bi poskrbeli za vse otrokove želje. Zato je otrok včasih žalosten, razočaran, čuti bolečino, in takrat je glavna otrokova tendenca, da ugotovi, kako lahko poskrbi za te svoje potrebe, da ne čuti bolečine in tu se nato oblikuje njegov mentalni svet. On raziskuje, poizkuša, išče, išče strategije, naprimer aha, postal bom priden, pri stari, pri vrstniki pa bom recimo prodoren.

Kar je naloga staršev je to, da poskušamo ohraniti to zdravo avtentično jedro, da ne izgubi sebe in se potem naslednjih 20 let, ko bo odrasel iskal sebe pri psihoterapevtih, kdo pravzaprav sem. Ampak, da je lahko sprejet in ljubljen, takšen, kakršen je. Da mu ni treba ljubezni kupiti naprimer s pridnostjo. Če nam uspe to, je to nekaj najpomembnejšga kar lahko stori starš.

Robert Kržišnik

http://humus.si/

univ. dipl. psih., Humus

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj