Kaj je lanugo?

0
1156
Lanugo
Lanugo

Prehodno imajo takšen puhast plašček vsi otroci, ko so še v maternici.

V zadnjih mesecih nosečnosti, tik preden začne nastajati lošč, postanejo aktivni plodovi lasni mešički. S tem se aktivirajo žleze lojnice in posledično nastaja veliko oljnatega izločka, ki se porabi za nastajanje lošča. Ob tem se kot stranski učinek pojavi hitra rast puhastih dlačic, ki jim pravimo lanugo.

Prehodno imajo takšen puhast plašček vsi otroci, ko so še v maternici. To je popolnoma normalno v tej fazi življenjskega cikla. Pri skoraj vseh pa do poroda izgine in pusti za seboj na koži samo oljnat lošč za porod. Le pri nekaterih izginjanje lanuga poteka nekoliko počasneje in ta zato obstane do poroda. Tako so posamezni novorojenčki ob rojstvu popolnoma prekriti z dlačicami in imajo gole samo dlani in stopala. Pri drugih so dlačice samo na obrazu, ramenih in hrbtu ali pa so omejene samo na hrbet in ramena.

Nekaterim materam puhaste dlačice na otrokovi koži povzročajo skrbi, vendar navadno izginejo v prvih dneh po porodu in le izjemoma ostanejo več tednov. Najpogosteje to vidimo pri prezgodaj rojenih otrocih, ki se rodijo v obdobju nastajanja puhastega plaščka. Novorojenčku tako lanugo nudi nekakšno zaščitno plast, saj se lošč še ni ustvaril.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here