Kaj je holestaza?

0
8058
noseniki_trebuek_raste

Holestaza je razmeroma redka zdravstvena težava v nosečnosti, do katere pride, ker jetra ne delujejo tako učinkovito kot po navadi. Prvo znamenje je običajno srbenje po vsem telesu, najbolj pa po rokah, nogah, trebuhu in hrbtu, vendar največkrat brez izpuščajev. Če se stanje poslabša, blato bo bledo, urin pa temen. Zdravnik vam bo morda predpisal tablete za zmanjšanje srbenja in vitamin K.

Ali je srbenje lahko zaskrbljujoče?

Da. Kaže lahko na holestazo, ki lahko povzroči prezgodnji porod ali rojstvo mrtvega otroka. Simptomi so: zelo srbeča in rumenkasta koža, temen urin in splošno slabo počutje. Če opazite te simptome, pojdite takoj k zdravniku.

Ali je holestaza nevarna zame?

Skoraj nikoli. Težave z jetri, ki jih povzroči, niso hude in po porodu vedno izginejo.

Ali holestaza lahko vpliva na otroka?

Da. V redkih primerih se otrok lahko rodi prezgodaj, neha rasti ali v maternici doživi stisko. Če to spregledamo, se – v redkih primerih – lahko rodi mrtev. Zato bo zdravnik želel natančno spremljati vaše in otrokovo stanje.

noseniki_trebuek_raste

Kolikšna je verjetnost, da se bo holestaza ponovila ob naslednji nosečnosti?

Pri holestazi obstaja velika verjetnost, da se ob naslednji nosečnosti ponovi, in to se bo lahko zgodilo tudi vam.

Kako naj zmanjšam srbenje?

Vaš ginekolog vam bo svetoval glede na višino nosečnosti. Antihistaminiki praviloma niso preveč učinkoviti in žal tudi blažilne kreme ne. Nekoliko lahko pomagajo kopeli v hladni vodi, s katerimi pa seveda ne smete pretiravati.

Kakšne preiskave bom morala narediti?

V rednih razmakih bodo preverjali delovanje vaših jeter in morda bodo s posebno preiskavo ugotavljali tudi vrednosti žolčnih kislin. Te prihajajo iz jeter in se pri holestazi kopičijo v telesu. Prav te kisline verjetno povzročajo srbenje, enega izmed prvih simptomov, ki jih opazite. Včasih, a redko, ne gre za holestazo, pač pa za katero drugo bolezen jeter. Zato bodo s preiskavami krvi preverjali, ali nimate morda hepatitisa ali katere druge bolezni, ki prizadene jetra.

Ali se mi bo na koži pojavil izpuščaj?

Ne, osip ni običajen. Če imate osip, morda ne gre za holestazo, pač pa za katero drugo zdravstveno težavo, morda virusno okužbo ali alergijo.

Kako bodo nadzorovali otrokovo stanje?

Po navadi z rednimi pregledi, s katerimi spremljajo otrokovo rast in srčni utrip, na primer s kardiotokografom. Eden izmed najpomembnejših načinov, kako lahko sami ocenjujete otrokov razvoj, je opazovanje njegovega premikanja. Če čutite, da se je njegovo premikanje v zadnjih 12 ali 24 urah zmanjšalo, pojdite v ambulanto, kjer vas bodo pregledali.

Ali bo otrok imel okvaro jeter?

Ne, bolezen vpliva samo na vaša jetra, na otrokova pa ne.

Ali bom morala roditi s carskim rezom?

Ni nujno. odvisno je od tega, v kako visoki nosečnosti ste, ko se pojavi holestaza, in ali tako vpliva na vas ali na otroka, da s porodom ne bi bilo priporočljivo čakati. Če bi bilo prav, da rodite, je porod pogosto moč sprožiti, in sicer zlasti pri glivični vstavi ter takrat, ko je predvideni rok poroda blizu in ni nikakršnih drugih zapletov.

Vir: Nosečnost

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here