Kaj je dobra igrača

0
3412
Dobra igrača
Dobra igrača

Dobra igrača je ocenjena kot kakovostna z varnostnega, oblikovno-estetskega. s tehnološko-tehničnega ter s psiho-pedagoškega vidika.

O pomenu igre ter o tem, kako prepoznamo dobre igrače in kako se starši lahko vključujemo v igro, smo se pogovarjali z razvojno psihologinjo in redno profesorico na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Ljubico Marjanovič Umek.

V čem je pomen igre za otroka?

Igra je pomembna za otrokov razvoj in učenje ne glede na to, ali gre za dojenčka, malčka ali otroka v zgodnjem otroštvu. Otroku omogoča, da se razvija na zaznavno-gibalnem, čustvenem, socialnem in spoznavnem področju. Igra je učenje, za katero je otrok notranje motiviran, saj mu igranje kot dejavnost veliko pomeni. Njena prednost je v tem, da pri njej rezultat oziroma dosežek nista cilj.

Kakšne vrste iger poznamo in kako se ločijo po različnih razvojnih obdobjih?

Dojenček se v prvih treh mesecih igra z lastnim telesom. Njegove »igrače« so prsti, noge in roke. Opazuje predmete okoli sebe, obraze najbližjih, posega po stvareh, tlači prste v usta. Približno po tretjem mesecu začnejo dojenčka zanimati igrače v pravem pomenu besede. Za obdobje do približno 18. meseca starosti je za dojenčka oziroma malčka najbolj tipična zaznavno-gibalna igra: igrače opazuje, grize, preizkuša, se jih dotika, ropota z njimi, jih premika, trese, spušča, za seboj vleče vrvico ipd. V naslednjem razvojnem obdobju, približno od 15. meseca starosti dalje je vse bolj pomembna simbolna (oziroma domišljijska) igra, ki pripomore tudi k čustvenemu in socialnemu razvoju.

Na kaj naj bodo starši pozorni pri nakupu igrač?

Kupovanje igrač je ravno tako zahteven posel kot kupovanje drugih izdelkov. Zanj si je treba vzeti čas. Starši naj ne kupujejo igrač zato, da bi se otroku odkupili. Otrok mora imeti omejeno zbirko igrač, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da se ne bo igral z nobeno.

Igrače so pomembne tudi za razvoj.
Igrače so pomembne tudi za razvoj.

Starši naj postavijo kriterije, po katerih bodo kupovali igrače. V trgovini naj vzamejo igračo v roko in preberejo deklaracijo. Če izdelek deklaracije nima, je pomembno, da si igračo vsaj podrobno ogledajo in pogledajo, kako je izdelana (zlasti z vidika varnosti): ali je npr. ropotuljica izdelana tako, da jo dojenček lahko drži, ali pri mehkih, plišastih igračah, kot so medvedki in pajaci, ne ostajajo dlake v rokah.

Pozorni naj bodo tudi na to, da igrače iz tekstila, lesa ali katerega drugega materiala ne puščajo barve že ob dotiku oziroma stiku s potno dlanjo. Pomembno, zlasti  za dojenčke oziroma malčke, je tudi, da igrače nimajo z lepilom ali zgolj z enim šivom pritrjenih različnih stvari, npr. oči, brkov. Ko starši kupujejo igrače za otroke, starejše od treh let, je tudi pomembno, da preverijo, kako je igrača narejena in ali služi svoji funkciji, npr. ali se kolesa pri avtu vrtijo.  

Zakaj nekatere igrače uvrščamo med didaktične?

Nekateri med didaktične igrače uvrščajo tiste igrače, za katere so že konstruktorji igrače načrtovali, da naj bi se otrok v igri s tako igračo nekaj naučil oziroma dosegel nek cilj, kot npr. se  naučil črk, številk, drobnih gibov. Osebno menim, da je vsaka igrača v širšem pomenu besede didaktična igrača, če je le kakovostna in primerna otrokovi starosti. Ta izraz se mi zdi odveč, saj se npr. otrok, ki niza perle v ogrlico, uči tudi drobnih gibov, otrok, ki »dela denar« za blagajno, se uči pomena številk in pisanja le teh, pa niti perle niti blagajna verjetno ne bodo imele posebej napisano, da gre za didaktično igračo.

 

prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek

http://www.ff.uni-lj.si/

razvojna psihologinja, Filozofske fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj