Kaj če ima otrok nižjo mišično aktivnost (tonus)

0
771

Pediater lahko to opazi že na prvi posvetovalnici in napiše napotnico za razvojno ambulanto. Razvojni pediater se odloči, ali je težava problematična.

Kaj storimo, če opazimo, da ima otrok nižjo mišično aktivnost (tonus)

Oglete si video, v katerem Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) priporoča, da se pri opaženi nižji mišični aktivnosti ukrepa čim prej.

Nižja mišična aktivnost dojenčka
Nižja mišična aktivnost dojenčka

Da ima otrok težavi, se večinoma da opaziti že na prvem sistematskem pregledu, če si pediater vzame dovolj časa, je pregled res podroben in zdravnik ve na kaj mora biti pozoren. Če starši pediatra opozorijo, da otrok tudi doma ves čas gleda samo na eno stran ali se zvija z glavico nazaj in pediater to opazi, je primerno, da napiše napotnico za razvojno ambulanto. Tam pediater pregleda otroka in vidi ali je to res problematično ali zgolj faza v razvoju, ki bo minila sama od sebe. Prej ko pride otrok do terapevta, ki mu pokaže in ga nauči novih gibalnih vzorcev, dela na kvaliteti tonusa, mu preprečuje napačne gibalne vzorce, prej bo te nove gibalne vzorce vzel za svoje. Kasneje ko pride k specialistu, več svojih napačnih gibalnih vzorcev ima in več časa bo otrok rabil, da spremeni te gibalne vzorce. Če se razvojni pediater odloči, da otrok rabi fizioterapijo, starši z otrokom pridejo do fizioterapevta in tam jih običajno fizioterapevt nauči pravilnega ravnanja z otrokom, primernega za njegove sposobnosti in njegovo starost.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here