Kaj čaka novorojenčka po rojstvu?

0
519

Devet mesecev, vaš otrok uživa varnost, toplino in nežno zibanje. Po rojstvu je kar naenkrat vse drugače: namesto toplega okolja, je izpostavljen hrupu in lakoti. Ko pride dojenček na svet, ga čaka šest večjih sprememb.

Hladen zrak namesto vode in toplote – Dojenček je 9 mesecev plaval v plodovnici. Za dojenčka je bila plodovnica kot mehka blazina. V vašem trebuhu mu je bilo toplo. Ko pride na svet, na svoji koži prvič začuti hladen zrak. Otrok potrebuje približno eno uro, preden se zrak na njegovi koži dobro prenaša.

Hrup, namesto mirnega kraja – Otrokov sluh se razvija od 20. tedna nosečnosti. V trebuhu otrok sliši zvok krvi, zvoke iz želodca in črevesja in vaš utrip srca. Ti zvoki zadušijo zunanje zvoke. Na svetu je za novorojenčka hrupno, a hkrati nenavadno tiho. Loputanje vrat prihaja v otroško uho brez filtra – nato pa je nenadoma vse tiho. Za novorojenčke je lahko to zastrašujoče, ker so navajeni nenehnih zvokov, saj v trebuhu nikoli ni bilo popolne tišine. Zato jim je všeč ležanje na vašem trebuhu.

Lakota – V trebuhu je imel dojenček enakomerno oskrbo s prehrano, zato ne pozna lakote. Takoj po rojstvu je vaš dojenček kot športnik po velikem naporu. Vendar najprej potrebuje mir, nato pa hrano. Pomembno je, da imate otroka že v porodni sobi prvič na prsih. V prvih 1-2 urah po rojstvu otroka je potreba po sesanju najbolj izrazita.

Dotik – Od 12. do 16. tedna nosečnosti dojenček razvije občutek za dotik. Dojenček se v maternici dotika lupine amnijske vrečke, pritisne koleno na steno maternice in se z rokami dotika ust ali lic. Nikoli ne boste pozabili občutka, ko se prvič dotaknete svojega otroka. Mnoge babice so prepričane, da si tudi otrok zapomni prvi dotik.

Dihanje – Dojenček dobi kisik skozi popkovino, zato ne pozna težav z dihanjem. Dojenček prvič zajame zrak že takoj, ko je zunaj glavica. Enakomerno dihanje je za dojenčka umetnost, ki jo mora še vaditi.

Veliko prostora – V zadnjih tednih nosečnosti je v maternici že zelo malo prostora. Maternica je za dojenčka topel, tesen kotiček, kjer čuti telesni stik povsod okoli sebe. Po rojstvu pa ima dojenček okoli sebe veliko prostora, kar ga lahko draži, zato se najbolj umiri v vašem naročju. Mnogi dojenčki so mirnejši, če imajo na glavi kapo. Marsikateri dojenček išče tesen stik tako, da se povsem stisne ob steno posteljice. To traja približno 6 tednov.

Vir: Eltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here