Kaj bo na mizi

0
584
Naj je sam.
Naj je sam.

Odgovor je preprost: vse! Pestra ponudba hrane je tako rekoč jamstvo za uravnoteženo prehrano. Prvo temeljno pravilo za dobro ponudbo hrane se torej glasi: otroku ponudite vse, kar obstaja!

Je vaš otrok že dovolj velik, da med obroki sedi za mizo z drugimi družinskimi člani? Zna že lepo gristi, žvečiti in požirati? Že je sam? Zna piti iz lončka ali kozarca?

Potem lahko postopoma vzame z mize vse od A do Ž, kar se ponuja: artičoke, banane, hruške, jabolka, krompir, kunčje meso, olive, sir, solato, žgance … Vam je takšen izbor preveč nenavaden ali predrag? Ne pretiravajte, tudi ponudba iz poceni diskonta je lahko dovolj bogata. Izberite in otroku dovolite, da poskusi vse, kar je na mizi. In če vaš otrok noče poskusiti nič novega? Nič hudega. Popolnoma običajno je, da neznano najprej večkrat odkloni.

Jejte z užitkom: »Kakšna sreča, da lahko vse pojem sama. Kako tekne!« Naslednjič otroku brez zadržka spet ponudite kaj novega. Jedi postavljajte na mizo, ne otroku v usta. lahko pa ste mu dober zgled: dolgoročno boste otroku vcepili veselje in radovednost za vse dobrote tega sveta, čeprav bo za to včasih potrebna nekajletna potrpežljivost. Z otrokom ne razpravljajte o hrani, ki mu jo ponudite. Če dolgoročno gledano ponudite vse in ničesar ne prepoveste, vam ni treba ničesar utemeljevati. Tako imate več manevrskega prostora, kaj mu boste pomudili pri vsakem obroku.

Vir: Vsak otrok se lahko nauči jesti

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here