Jok otroka v vrtcu

0
1283

Jokanje otroka v vrtcu lahko staršem vzbudi slabo vest in nelagodje, da so ga tam pustili, kar se lahko še stopnjuje, če tega ne spregledajo. Otrok to ve in s pridom izkorišča.

»Otrok, ki prvič pride v vrtec, je prestrašen in negotov. Postavljen je v novo okolje z novimi ljudmi. Ločen je od staršev in ne razume, da se bodo vrnili ponj,« pravi diplomirana vzgojiteljica predšolske vzgoje Milena Urankar. »Na drugi strani so negotovi tudi starši, ki velikokrat z neverbalno komunikacijo, ki jo otrok dobro čuti, še dodatno vznemirijo otroka.« Nadaljuje, da je zlasti zato postopno uvajanje še posebej pomembno, da se lahko v otroku vzpostavijo zaupanje, občutek varnosti in sprejetosti, za kar pa je potreben čas. »Ko otrok to ozavesti, se hitro potolaži in uživa v družbi vrstnikov.«

Kaj sporoča otrok z jokom

Z jokom nam otrok vedno poskuša nekaj povedati: lahko je bolan, utrujen, prestrašen, lahko skuša staršem povedati, da bi bil raje z njimi in še marsikaj. Mama in oče lahko intuitivno prepoznata posamezne znake in s tem tudi, kaj pomeni posamezna oblika joka in tudi vzgojiteljice bodo s svojimi izkušnjami prepoznale njihove želje.

  • Če otrok joka, ker je bolan, ni primeren za v vrtec, saj se slabo počuti, potrebuje počitek in mir domačega okolja. Je nerazpoložen za delo in igro, poleg tega pa lahko okuži zdrave otroke.
  • Kadar joka zaradi neprespanosti, morajo starši takoj vzpostaviti domačo rutino in upoštevati primerno uro za odhod v posteljo. »Red in dnevna rutina sta za otroka velikega pomena! Ne samo, da otroka pomirja, tudi težavam z zgodnjim vstajanjem se tako izognemo,« opozarja vzgojiteljica.
  • Jok otroka lahko izraža tudi čustveno stisko zaradi domačih razmer. Na ta način otrok kaže, da ga je strah za starše, podoživlja dogodke od doma, lahko je tudi bolj agresiven. V taki situaciji naj starši seznanijo vzgojiteljico s problemom; skupaj naj poskušajo izbrati optimalno rešitev in otroku povrniti občutek varnosti.
  • Pridejo pa tudi dnevi, ko je otrok nerazpoložen in joka, ko starši odhajajo. Ta jok je namenjen staršem in se navadno konča, ko ti odidejo, otrok pa se hitro zamoti z igro. Vzgojiteljice jokajočega otroka potolažijo v naročju in se z njim pogovorijo.

Jok staršem vzbuja slabo vest

Jokanje otroka v vrtcu lahko staršem vzbudi slabo vest in nelagodje, da so ga tam pustili, kar se lahko še stopnjuje, če tega ne spregledajo. Otrok to ve in s pridom izkorišča. »V tem primeru staršem svetujem, naj bo čas v garderobi čim krajši. Otroka naj preoblečejo in preobujejo, mu spodbudno govorijo ter ga kar najhitreje oddajo v igralnico. Z njihovim odhodom bo jok prenehal. Če občutek krivde ne preneha, naj se pogovorijo z vzgojiteljico in se rešijo tovrstnih skrbi,« svetuje Urankarjeva.

Milena Urankar

http://www.vrteczarja.si/

dipl. vzg. predšolske vzgoje iz Zasebnega vrtca Zarja Kamnik

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj