Jok dojenčka pred spanjem

0
3598
Jok dojenčka pred spanjem
Jok dojenčka pred spanjem

V prvih nekaj mesecih se dojenček močno naveže na svojo mater in začne jokati, če ga ločimo od nje. Nič si ne želi bolj, kot biti udobno nameščen v njenem naročju, toda med spanjem to ni vedno mogoče.

Čeprav mati ve, da se bo slej ko prej vrnila k svojemu otroku, on tega ne more vedeti. Če jok dojenčka pred spanjem prepogosto ostane prezrt, se v globini njegovih možganov začne rojevati nezaupanje do staršev. Začne ga strašiti misel, da se morda njegova mati nikoli ne bo vrnila k njemu, kar vodi v razvoj trdovratne negotovosti. Ne glede na to, kako izobražen in razgledan postane tak otrok pozneje v življenju, se prav lahko zgodi, da nikoli ne postane povsem samozavesten.

Najenostavnejša strategija za izogibanje takim težavam je, da omogočimo materi in otroku, da ostaneta tesno skupaj vsaj nekaj začetnih mesecev. Dojenček se mora naučiti zaspati sam, brez pestovanja ali hranjenja, toda to še ne pomeni, da mora biti mati popolnoma odsotna.

Njegova posteljica je lahko nekaj časa v sobi staršev, kar mu daje občutek varnosti in bližine matere. Ko se tega enkrat navadi, je selitev v drugo sobo, pri denimo šestih mesecih, zanj veliko manj stresna.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here