Jesti z žlico je za vašega otroka velik izziv

0
2414
hranjenje_7

Otrok v drugi polovici prvega leta razvija občutek za dotik in pravilno motoriko za oprijem žlice, zato medtem ko ga vi hranite, vedno pogosteje sega po žlici. Čas, ko otroka hranite vi, gre tako počasi h koncu. Proti koncu prvega leta kašico že želi jesti sam, in je zato nekoliko manj odvisen od staršev. Vaš dojenček vas bo med hranjenjem pozorno opazoval in si poskušal zapomniti zaporedje, nato pa bo šel v akcijo. Za otroka začetek samostojnega hranjenja ni lahek. Koordinacija med roko in usti namreč še ne funkcionira zelo dobro, zato kašica včasih pristane tudi na nosu. Ampak vaja dela mojstra. Prva otrokova žlička naj bo posebna otroška žlička iz plastike z veliko oprijema, po možnosti pa je tudi barvita in pisana. Običajna srebrna žlica je namreč za otroka pretežka in ne omogoča dobrega oprijema.

Prvi poskus z žličkohranjenje_7

S tem se za otroka prične zabava. Iz njegove bližine umaknite vse, kar se ne sme popacati (na primer ročno izvezen namizni prt). Normalno je, da bo prva žlička končala povsod drugod, kot v ustih: na tleh, na prtu, na otrokovih oblačilih ali na vašem obrazu. Zato se morate na prvi poskus res dobro pripraviti. Bodite potrpežljivi in nekoliko pozabite na nered. Priporočljivo je, da imate na spodnjem delu otrokove posodice ali krožnika gumijaste blazinice za pritrditev, ki bodo poskrbele, da hrana ne bi pobegnila. Krožnik naj ne bo preveč poln. Če se zave, kako hitro prazni krožnik, bo vedel, da je nekaj dosegel. Tako bo bolj motiviran za nadaljnje poskuse.

V podporo svojemu otroku med njegovim prvim poskusom naredite isto stvar kot on: jejte z njim. Vzemite žlico in posodo. Pokažite otroku, kako točno držite žlico. Otroci radi posnemajo svoje mamice, zato je lahko ta korak uspešen.

Oglejte si tudi video Pravilna izbira žličke in pravilno hranjenje po žlički, ter navajanje na žvečenje trše hrane na http://babybook.si/dojencek/prehrana-dojencka/uvajanje-goste-hrane/pravilna-izbira-zlicke-in-pravilno-hranjenje-po-zlicki-ter-navajanje-na-zvecenje-trse-hrane.html.

Vir: Dreamstime

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here