Jesper Juul: Otroka ne moreš razvaditi!

0
2101
Razvajenost
Razvajenost

Družinski terapevt Jesper Juul razlaga: »Edini način, kako razvadiš otroka, je, če mu daš preveč stvari, ki jih resnično ne potrebuje. Ne moreš razvaditi otroka, če se z njim igraš štiriindvajset ur na dan. Ne moreš razvaditi otroka, če ga vzameš s seboj na počitnice, v muzej ali kamorkoli drugam. Le, če mu začneš dajati to, kar hoče ves čas, pride do tega, da otroci ne poznajo razlike med tem, kaj hočejo in kaj potrebujejo. In če starši mislijo, da je to, kar hočejo, to, kar potrebujejo, potem jim bodo dali vse, kar hočejo. Potem to postane otrokovo razumevanje ljubezni. To je ljubezen. Vse, kar hočem, mi bosta mama ali oče dala, ker me imata rada.«

Razvajen otrok je ranljiv, neodporen, netoleranten, nesamostojen, mehkužen, ne more vzpostaviti zdravih socialnih stikov v okolju, ni zmožen napora, ne zna se podrejati skupnim pravilom, postane zasvojen z željo po čedalje več pozornosti, navadi se na sprejemanje pretirane naklonjenosti, vsako razočaranje doživlja kot krivico in reagira nasilno ali z zapiranjem vase.

Pri tem ni problem v sami količini, koliko otroku nudimo, temveč, kako dajemo in kako mu izkazujemo ljubezen. Za razvajanje je značilno, da starši otroka poveličujejo, precenjujejo, pripisujejo mu vse popolnosti in prikrivajo njegove pomanjkljivosti, zato je prikrajšan za razvoj obrambnih sposobnosti proti fizičnim nevarnostim okolja.  

Tukaj pa si preberite še 9 nasvetov vašega otroka za vas.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here