Jemanje zdravil proti bolečinam med nosečnostjo

0
3009

Če imate med nosečnostjo glavobol ali ste prehlajeni – v vsakem primeru se morate, preden vzamete kakršnokoli zdravilo proti bolečinam, ki se dobi brez recepta, pred uporabo tega zdravila, posvetovati z vašim zdravnikom. Tudi preprosto zdravilo proti prehladu lahko vsebuje snovi, ki niso dobre za vašega otroka.

Malo žensk gre skozi nosečnost brez enega samega glavobola in bolečin v hrbtu. Na žalost imate zelo omejeno izbiro zdravil proti bolečinam. Moral bi se izognili aspirinu, ker redči kri. Če pa ste imeli spontani splav ali preeklampsijo se lahko zgodi, da vam sam zdravnik predpiše aspirin.

Ibuprofen med nosečnostjo ni priporočljiv, saj lahko poškoduje vašega nerojenega otroka. Vendar tudi tu velja, kot z aspirinom: pod določenimi pogoji je lahko uporaba ibuprofena potrebna in primerna, a le, če vam ga je predpisal zdravnik.

Paracetamol se na splošno šteje za varnega tako dolgo, dokler uživate le priporočeni odmerek in le občasno. Neka študija je pokazala, da nosečnice, ki so ob koncu nosečnosti redno dnevno jemale paracetamol, pogosteje rodile astmatične otroke. Ne jemljite ga več kot enkrat ali dvakrat na teden.

Izogibajte se močnejšim zdravilom proti bolečinam, ki združujejo katero od zgoraj navedenih sestavin z drugimi analgetiki (snovmi proti bolečinam). Če imate migrene, se posvetujte z zdravnikom.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here