Jecljanje pri otroku

1663

Bolj pogosto se pojavlja pri fantkih kot pri deklicah ter nekje med tretjim in petim letom, pojasnjuje Tina Bregant, dr. med. s Pediatrične klinike v Ljubljani.

Razlika je med pravim jecljanjem, ki je povezano s psihološkim stresom, in fiziološkim jecljanjem, kjer misli prehitevajo otroške besede. Če niste prepričani, strokovnjakinja svetuje, da greste z otrokom k psihologu in/ali logopedu, ti pa bodo povedali, ali gre za prehodno težavo ali pa vas napotili naprej.

Jecljanje se pogosteje pojavlja pri fantih kot pri deklicah. Nekateri menijo, da je to povezano z razlikami v možganih, spet drugi pa so glede tega bolj skeptični. Jecljanje se načeloma pojavi v predšolskem obdobju, med tretjim in petim letom. Nekaj pa je tudi fiziološkega jecljanja, ko otrokove misli prehitevajo besede in to ni tisto jecljanje, ki bi ga želeli popraviti. Jecljanje, ki ga je treba popraviti, je povezano s psihološkim stresom otroka, ki ga okrepi in se potem ponavlja ter ga potem zasledimo tudi v osnovni šoli, v tem primeru pa je včasih potrebna pomoč.

Če se pojavi jecljanje, če ste v dvomih in ne veste kaj bi, in, ali je to še normalno, pojdite k psihologu ali logopedu. Med drugim in tretjim letom naj bi bili otroci pri psihologu tudi pregledani, lahko pa otroka k psihologu peljete, da se prepričate ali je vse v redu in rešite še kakšne ostale dileme. K logopedu pa pojdite, kadar se vam zdi, da ima otrok težave pri izrekih in pri komunikaciji.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav