Je z edincem lažje ali težje?

0
586

O edincih obstaja veliko stereotipov: da so razvajeni, arogantni in vedno dobijo, kar želijo. Morda ste sami odraščali brez bratov in sester in se sedaj sprašujete, če bi imeli samo enega otroka ali bi se odločili za več otrok.

dojenek_v_pleniki

Verjetno najpogostejši argument proti temu, da bi imeli več otrok, je finančno stanje. Mnogi starši želijo svojemu otroku nuditi vse, kar imajo njegovi sovrstniki, kar pa bi več otrokom težko nudili. Vsekakor pa se da s skrbnim načrtovanjem družinskih financ dobro živeti tudi z več kot enim otrokom. Poleg finančne plati je kritično tudi, če za otroke ne dobite mesta v vrtcu, vi pa morate nazaj v službo.

Prednosti in slabosti tega, da imate le enega otroka

Bratje in sestre si morajo deliti pozornost staršev, kar edincu ni treba. Na začetku pri igri in kasneje pri domačih nalogah ima vedno kontaktno osebo. Kar je lahko prednost, pa je v praksi tudi slabost. Bratje in sestre se z medsebojno igro družijo, si delijo igrače, se prepirajo in na koncu spet igrajo. Tako se učijo socialnih veščin. Otrok edinec mora socialne stike graditi zunaj družine. Otroci brez bratov in sester imajo izrazito prednost, da konkurenca v družini izgine, prav tako borba za pozornost staršev. Preiskave so pokazale, da naj bi bili edinci pogosto manj agresivni kot otroci z brati in sestrami, poleg tega naj bi dosegli boljšo izobrazbo. Ali je otrok razvajen ali ne, ni odvisno od tega, ali je edinec ali ne, temveč od tega, kako ga starši vzgajajo in mu postavljajo meje. Tudi edinec se mora naučiti, da ne more biti vedno v središču pozornosti in da vse želje niso uresničljive.

otrok_zunaj_hodi

Vir: Familie-und-Tipps

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here