Je vaša kopalnica primerna za otroka

0
1030
Kopalnica za otroka
Kopalnica za otroka

Ko boste poskrbeli za varnost in udobje na stranišču, si oglejte kopalnico z otrokovimi očmi. Tako upoštevajte naslednje nasvete ...

Tako kot drugi prostori v vašem domu, sploh kuhinja, tudi kopalnica vsebuje veliko nevarnosti za vašega otroka. Zato je dobro, da tudi v tem prostoru poskrbite za varnost vašega malčka.

Preberite nekaj nasvetov, da bo vašemu malčku lažje in prijetneje, predvsem pa bo kopalnica za otroka prostor, kjer bo imela vse potrebno za osebno higieno.

 • Prepričajte se, ali otrok doseže toaletni papir in vlažilne robčke. Običajno držalo za toaletni papir lahko ustreza vam, otrok pa se bo morda moral nagibati, da ga bo dosegel, pri tem pa lahko izgubi ravnotežje in pade s školjke.
 • Otroka naučite, da uporablja otroški stolček, da bo dosegel umivalnik, da si bo umil roke. Preverite, ali doseže milo in čisto brisačo.
 • Kupite lahko tekoče milo v zabavnih stekleničkah ali koščke mila, v katerih so igračke – s tem otroka spodbujate, da si bo raje umival roke, pozneje pa jih zaradi stroškov čim prej navadite na navadno milo.
 • Dobro si oglejte ključavnico na vratih kopalnice – ali obstaja nevarnost, da se lahko otrok zaklene vanjo? Če je tako, začasno vzemite iz nje ključ in visoko na vratih namestite zapah, ki ga dosežejo le odrasli.
 • Zakleniti morate vse detergente, čistila, belila, britvice, škarje in tekoča čistila za stranišče. Prav tako izven dosega otrok shranimo zdravila in kozmetiko, ki vsebujejo razne kisline in druge škodljive snovi. Ustna vodica na primer vsebuje več alkohola kot vino.
 • Steklene kozarce za umivanje zob nadomestite s papirnatimi ali plastičnimi.
 • Temperatura vode v bojlerju naj ne bo nastavljena na več kot 54 °C. To je pomembno za varno kopanje vašega otroka, saj nižja temperatura vode preprečuje nastanek opeklin – da nastane opeklina, so namreč potrebne le 3 sekunde.
 • Vedeti morate, da lahko otrok po stopničkah ali s školjke kam spleza – zato namestite na okno varnostno ključavnico.
 • Pazite kaj mečete v koš za odpadke v kopalnici – v njem ne sme biti britvic, barv za lase ali zdravil.
 • Odstranimo ostre predmete in naprave izven dosega otrok. To so predvsem britvice, škarje in sušilniki za lase, ki lahko udarijo otroka v primeru, da padejo nanj. Shranimo jih na mesto, ki otroku ne bo dosegljivo.
 • Na tleh kopalnice naj bo podlaga, ki preprečuje drsenje.

NIKOLI ne pustimo otroka samega v kadi – če gremo komu odpreti vrata, zavijemo otroka v brisačo in ga vzamemo s seboj, če pa pričakujemo nujen klic, mobilni telefon vzamemo s sabo v kopalnico.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here