Je uporaba kozmetičnih izdelkov v nosečnosti varna?

2032
Kozmetika v nosečnosti.
Kozmetika v nosečnosti.

Vsakodnevno smo izpostavljeni množici kemikalij, ki so lahko tudi nevarne. Zlasti nosečnice naj bodo še posebej pozorne pri uporabi kozmetike, oblačil, čistil in posode. Kozmetični izdelki so načeloma varni tudi za nosečnice.

Mag. Viviana Golja, univ. dipl. kem., nosečnicam svetuje, naj berejo deklaracije, in se na podlagi teh odločijo, ali bodo izdelek kupile. Dodaja pa, naj se nosečnica, če želi biti zares varna, izogne barvam za lase.

Kozmetični izdelki ne vsebujejo le ene kemikalije, temveč mešanico različnih kemikalij, ki so napisane tudi na embalaži, zato si jih lahko pogledate. Nekateri ljudje so na določene kemikalije alergični, zato je koristno, da si jih pogledate. V kozmetičnih izdelkih so alergeni, ki so napisani na koncu, ker jih je zelo malo. Poglejte si jih in se izognite tveganju alergij. Če poznate tudi druge snovi, ki jim ne želite biti izpostavljeni, se lahko, glede na seznam, odločite, da kozmetičnega izdelka ne boste uporabili.

Kozmetični izdelek kot tak (končni izdelek) ne sme biti narejen na način, da bi predstavljal tveganje za potrošnika. Vsak izdelek mora biti varen.

Ni potrebno, da nosečnica išče posamezne kemikalije, razen če je alergična nanje. Vendar pa nikoli ne moremo biti prepričani. Seznami naj bi bili resnični, lahko pa pride do zlorab.

Če bi bila sama ponovno v tej vlogi, z znanjem, ki ga imam sedaj, bi se mogoče izognila barvam za lase. Barve za lase niso tako zelo potrebne, vsebujejo pa snovi, med katerimi so nekatere kar nevarne, čeprav celotnega tveganja ne bi smelo biti, saj barve uporabljamo redko, morda enkrat na mesec. Če pa želimo biti na višjem nivoju varnosti, pa barv za lase ne uporabljajmo.

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav