Je dojenček lahko razvajen?

0
1782
Razvajen otrok.
Razvajen otrok.

Nekateri razvajenost pripisujejo joku, ki se kljub hranjenju in previtju ne neha. To, da otrok potrebuje le hrano in toploto, ne drži. Prav tako kot mi, odrasli, tudi dojenček potrebuje nežnost, crkljanje in človeški stik.

Potreba po povezanosti je pri njem enako močna kot potreba po hrani. Razvajen je otrok, ki pričakuje, da mu bo okolica takoj ustregla, da mu bodo drugi izpolnili vse želje in da je njegova želja ukaz staršem. Mali človeček še tega ne zmore in prav gotovo še ne more biti razvajen, pač pa vas potrebuje in vam z jokom to sporoča. Dojenčki zahtevajo takojšnjo in popolno izpolnitev svojih želja. Kadar so lačni, želijo piti tisti hip in jih je treba ne glede na čas prejšnjega hranjenja nahraniti. Kadar so mokri in pokakani, jokajo, da opozorijo na to. Kadar jim je dolgčas, cmevkajo in s tem prisilijo odrasle, da jih vzamejo v naročje.

Kako se to razlikuje od razvajenosti? V tem, da je tako ravnanje dojenčkov način preživetja in da noben dojenček s svojimi odzivi ne manipulira. Ko zajoka dojenček, ste lahko gotovi, da mu nekaj ne ustreza. In vaša naloga je ugotoviti, kaj je to. Tu grešijo tisti starši, ki otroku takoj potlačijo dojko ali stekleničko v usta, češ morda je pa lačen. Dobro je predvidevati, kaj mu ta hip manjka. Starši se namreč kmalu navadijo razločiti različne vrste joka – jok lačnega dojenčka se razlikuje od joka utrujenega dojenčka, ta pa od rezkega joka dojenčka, ki ga nekaj boli – na primer vneta ritka.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here