Je bolje tvegati raztrganje ali prerezati presredek?

0
876
porod

Pri porodu vedno obstaja tveganje, da se tkivo pretrga. Raztrganine so večinoma manjše in se hitro zacelijo. Če pa bo babica ocenila, da bi poškodba lahko bila večja, vas bo prosila za dovoljenje, da naredi epiziotomijo.

Rezanje – kruto ali usmiljeno?

Epiziotomija še vedno povzroča nesoglasja. Mnogim ženskam se zdi, da porodničarji in babice postopek uporabljajo rutinsko in ne kot ukrep v sili, ko resnično nastopijo zapleti. Zagovorniki epiziotomije trdijo, da preprečuje prehudo raztegnitev vhoda v nožnico in da je veliko žažje zašiti prerezan kot neenakomerno raztrgan presredek. Zagovorniki naravnega poroda pa nasprotno trdijo, da takrat, ko pustite, da se tkivo samo pretrga – in poškodba ni prevelika – šivanja morda sploh ne boste potrebovali in da se raztrganine celijo bolje in hitreje.porod

Ali lahko epiziotomijo odklonim?

Razen če pride do zapletov med porodom, morate imeti možnost izbire, ali želite epiziotomijo ali ne. Dobre babica se bo vedno poskušala epiziotomiji izogniti, če ne bo res nujno potrebna. Res pa jo predlagajo mnogim prvorodkam, če se presredek ne širi zlahka. Če epiziotomije ne želite, to navedite v porodnem načrtu in povejte babici. Če bo zdravstveno osebje vseeno vztrajalo, da je epiziotomija potrebna, bo imelo dober razlog za to, zato je bolje, da upoštevate njihov nasvet.

Ali je epiziotomija kdaj nujna?

Če otrok leži v medenični vstavi ali pri kleščnem ali vakuumskem porodu je epiziotomija nujna in jo bodo morali narediti.

Vir: Nosečnost

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here