Kateri telesni znaki nakazujejo bližanje poroda

11815
Par
Par

Telesne spremembe se bodo začele že nekaj tednov pred porodom, če ste prvič noseči.

Nekaj dni ali tednov pred porodom boste občutili številne znake, da se telo pripravlja na porod. Če ste noseči prvič, se bodo te telesne spremembe začele že nekaj tednov pred porodom, potem pa se bodo z vsakim naslednjim otrokom te spremembe dogajajo bliže porodu.

  • Ko se spodnji del vaše maternice zmehča in razširi, se otrokova glavica spusti nižje v medenico. To se imenuje zagozditev oziroma »spuščanje«. Ob tem ugotovite, da ste nenadoma lažje zadihali. Tudi ostali simptomi se umirijo. V prvi nosečnosti pride do zagozditve 2 do 4 tedne pred začetkom popadkov; z naslednjimi nosečnostmi se to zgodi tik pred porodom.
  • Ko se otrokova glava spusti v medenico, vam lahko postane rahlo neudobno, verjetno boste morali pogosteje na vodo ali veliko potrebo, saj otrok pritiska na vaš mehur in črevesje. Zmehčanje sklepov in vezi povzroča bolečino v sramnih kosteh in hrbtu, zaradi pritiska dojenčka na medenično dno pa lahko občutite ostro zbadanje. Pritisk na krvne žile v medenici povzroča otekanje nog in stopal.
  • Pri mnogih nosečnicah pride zaradi zmehčanja materničnega vratu do obilnejšega izcedka iz nožnice. Izcedek izgleda kot jajčni beljak, lahko je tudi rožnato obarvan, če je rumen ali penast, lahko kaže na okužbo.
  • Prostaglandini, ki se sproščajo na začetku poroda, lahko sprožijo odvajanje tekočega blata.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav