Japanke v nosečnosti

Japanke so v poletju ena izmed najbolj priljubljenih tipov obutve. Ali so za nosečnice priporočljive pa nam razloži Alja v novem vlogu.

0
300

Glede stopal v nosečnosti smo že govorili bodisi glede povečanja stopal bodisi glede bolečine v stopalih.

V tem prispevku bi Alja rada opozorila na veliko napako, ki jo večinoma delajo vse nosečnice in tudi ostali v poletnem času. Nosijo namreč japanke. Japanke so zelo neprimerna obutev za naša stopala, še posebej v nosečnosti. Primerne so edino tiste, ki imajo okoli pete še nameščen pašček, ki pritrdi peto na podplat. Japanke in natikači, kjer se peta dviguje od podplata, so neustrezna do našega vzorca hoje.

Vzrok je v mehaniki hoje

Naša mehanika hoje poteka tako, da se morajo v določeni fazi mišice in fascije raztegniti in nato skrčiti, ko se odrinemo od tal. Naš korak je sestavljen iz več faz, pomembno je tudi, da se zgodijo vse faze. Če se faze izpušča, lahko pride do posledic, kot so plantarni fascitis, težave z rigidnostjo stopal, ipd. Med nošenjem japank, se stopalo na čevelj drži samo z delom, ki je med prsti. To povzroči, da so med hojo mišice stopala večinoma vedno zakrčene. Prav tako z nošenjem japank spodbujate nastanek ploskih ali rigidnih stopal. Poslabša tisto težavo, k kateri ste nagnjeni. Prav tako lahko poslabša tako imenovani halux valgus, oz. ukrivljen nožni prst ali pa ga celo povzroči.

Ta obutev tako ni primerna niti za otroke. Če ne gre drugače, imejte japanke ko se kopate na javnih kopališčih, drugače pa se raje poslužite sandalov, bose hoje ali kaj drugega.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here