Izvenmaternična nosečnost

0
8208
Izvenmaternična nosečnost
Izvenmaternična nosečnost

Zunajmaternična nosečnost se pojavi le v 1-2 odstotkov vseh nosečnosti, vendar se mnoge končajo povsem neopaženo.

Izvenmaternična nosečnost se običajno v zelo zgodnji fazi konča s spontanim splavom. Včasih pa zarodek raste naprej. Pozna diagnoza ima lahko resne, celo smrtno nevarne posledice za žensko.

Izvenmaternična nosečnost in simptomi

Hude bolečine in krvavitve v primeru pozitivnega testa nosečnosti so lahko simptomi izvenmaternične nosečnosti. Ženske, ki so imele izvenmaternično nosečnost, pri naslednji nosečnosti povečano tveganje (od 7 do 25 odstotkov), da se ta ponovi. Izvenmaternična nosečnost se začne povsem normalno: menstruacija izostane, test je pozitiven. Veselje narašča, pogosto se nepravilnosti ne pokažejo več tednov.

Dejavniki tveganja so: endometrioza, zaradi poškodbe jajcevodov, pretekle operacije v trebuhu ali medenici, prejšnja zunajmaternična nosečnost, spirala ter umetna oploditev ali prejšnje težave s plodnostjo.

Ženska občuti močno bolečino

Zarodek se razvija kot je bilo načrtovano, vendar nima prostora, da bi rastel. Pomanjkanje prostora ne nudi dovolj oskrbe. Če je zarodek v ozkem delu jajcevoda, se tkivo trga najhitreje, krvne žile pa počijo, kar ustvarja krvavitev v trebušno votlino. Ženska čuti močno bolečino, krvavitev pa je lahko zelo obilna in tudi nevarna.

Takoj k zdravniku

Zunajmaternična nosečnost in spremljajoče krvavitve so lahko smrtno nevarne. To so opozorilni znaki, ki se običajno pojavijo v 6. do 9. tednu: nenavadna bolečina v trebuhu, krvavitev oziroma rjavkast izcedek, madeži, omotica, šibkost, slabo počutje. Nujno pa je, če imate zelo hude bolečine v trebuhu in motnje ožilja.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj