Izraščanje zobkov

Izraščanje zob pri otroku:

  • prvi (srednji) sekalci: med 6. in 9. mesecem
  • drugi (stranski) sekalci: med 8. in 10. mesecem
  • prvi kočniki (štirice): med 12. in 16. mesecem
  • podočniki (trojke): med 18. in 20. mesecem
  • drugi kočniki (petice): med 24. in 36. mesecem

Obisk pri zobozdravniku ni nekaj groznega

Otroka peljite k zobozdravniku v prvem letu starosti, ne glede na število izraslih zob, kasneje vsaj 1x letno oziroma po navodilu zobozdravnika. Zelo pomembna je priprava otroka doma. Izogibajte se temu, da bi obisk zobozdravnika kadarkoli prikazali kot negativnega. Prav tako naj mu nihče ne govori grozljivih zgodbic o bolečinah, ki jih je kdo doživljal, pa čeprav imate slabe izkušnje. Obvestite svojega otroka, da bo zobozdravnik pregledal njegove zobe, jih preštel, pogledal, če so zdravi in pokazal, kako jih je treba pravilno ščetkati. Simona Velkavrh Kirn, dr. dent. med. dodaja, da pregled pri zobozdravniku zajema pregled obraza, glave, simetrij, nepravilnosti. Zelo pomembno je, da se od začetka spremljajo ne samo zobje, temveč celotna čeljustna votlina s pravilno raščenostjo in z razvadami, kot so dude, stekleničke, sesanje palca in/ali različnih predmetov. Vse to vpliva na nepravilnost obraza kot tudi zob. Pomembno je tudi dihanje otroka, ali otrok diha skozi usta ali skozi nos. Nepravilno dihanje ponoči je odprta drža ust, posledično pride zato do nepravilnega razvoja zgornje in spodnje čeljusti.

Kaj škodi zobem

Sladka hrana in pijača spodbujata rast bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo. Sladkor ni samo v sladkarijah, ampak tudi v mnogih drugih živil in pijačah, kot so marmelade, med, čokoladno-lešnikovi namazi, sadni jogurti, sadne skute, pudingi, žitarice za zajtrk, kosmiči, suho sadje, slano pecivo, čips, bel kruh, sadni sokovi, sadni nektarji (50 % sadni delež), pijače (sadni sok približno 6 – 12 % sadja), limonada, kola, ledeni čaj, kečap itd. Poleg sladke ima tudi kisla hrana spodbujajoči učinek na karies, saj lahko napade sklenino na površini zob in jo raztopi.

Vpliv dude na zobe

Zelo veliko otrok ima dudo, pri tem pa pozabljamo, kako vpliva na otrokove zobe. Vsaka duda, ne glede na obliko, je lahko ob nepravilni uporabi škodljiva za rast zob, zato naj ima otrok dudo v ustih le takrat, ko je to res potrebno, npr. za tolažbo, preden zaspi. Nikakor pa ne, kadar je ne sesa aktivno in jo ima v ustih le zaradi razvade.

Poškodbe prvih zobkov

Poškodbe mlečnih zob so pogoste, a zelo redko imajo posledice pri stalnih zobeh. Najpogostejši je premik zoba (proti nebu, levo, desno, v kost, proti ustnici), majanje zoba ali odlom dela zobne krone. Lahko pa pride tudi do preloma zobne korenine, vendar so to pri mlečnih zobeh redkejše poškodbe. Obisk zobozdravnika je pri poškodbah nujen, čeprav ne zahteva vedno zobozdravniške oskrbe. Dostikrat je vse, kar mora zobozdravnik narediti, natančen pregled in svetovanje staršem. »V primeru izbitega stalnega zoba, najdeni zob primite za krono zoba in ga čim prej shranite v fiziološko raztopino, mleko ali pod jezik ter poiščite zobozdravniško pomoč,« svetuje Ana Zupančič, ustni higienik. Pri zobobolu dajte otroku zdravilo proti bolečinam (ne antibiotik), očistite zobe in pojdite k zobozdravniku.

Prvi mlečni zobki pri otroku lahko izpadejo v zelo širokem obdobju, kot je tudi široko obdobje izraščanja zobkov. Simona Velkavrh Kirn, dr. dent. med. pojasnjuje, da je izpadanje mlečnih zobkov odvisno od tega, kako in kdaj se pojavijo prvi mlečni zobki, odvisno je tudi od tega, ali je otrok deklica ali deček. Dostikrat je tako, da začnejo najprej izraščati spodnje šestice, ki so prvi stalni zobki, pri petih letih, mlečni zobki pa lahko izpadajo tudi do 14. leta, zato je potrebna redna nega in saniranje.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj