Izraščanje zobkov do enega leta starosti

0
708
Izraščanje zobkov
Izraščanje zobkov

Vaš dojenček ne bo dobil zobkov kar čez noč. Izraščanje zobkov je dolgotrajen proces, ki lahko traja vse do tretjega leta starosti. Začne pa se v času nosečnosti, ko dojenček razvije zasnove za mlečne zobe.

Izraščanje zob je normalen fiziološki proces, vendar veliko staršev pove, da so otroci med izraščanjem zob bolj nemirni, se bolj slinijo in se tudi ponoči zbujajo pogosteje kot običajno. Nekateri imajo drisko in povišano telesno temperaturo.

Čas izraščanja zob sovpada z oralno fazo v razvoju otroka. Otrok v tej fazi uporablja usta za raziskovanje sveta. Pogosto pride do okužbe, na katere se telo odzove s povišano telesno temperaturo. Zaradi hitrejših procesov presnove med povišano telesno temperaturo je tudi izraščanje zob pospešeno. Kdaj bo dojenček dobil prvi zobek, je težko napovedati. Vsak otrok zase je individualen in tako je tudi pri zobkih. Večina dojenčkov dobi svoj prvi zobek med tretjim in dvanajstim mesecem, najpogosteje okoli šestega meseca. »Vedno govorimo o nekem statističnem povprečju in iz tega potem naredimo povprečne starosti za izraščanje zob – kdaj se pri večini otrok nekaj zgodi. Zato so popolnoma normalni odkloni v obe smeri, pač vsak otrok ima nek svoj ritem izraščanja zob,« pravi Lidia Rahne, dr. dent. med. spec. pedontolog, ZD Nova Gorica.

Najprej spodnji sekalci

Ritem izraščanja zobkov je različen, običajno izrastejo najprej spodnji sekalci oz. spodnja mlečna enka. »Eni otroci dobijo prvi zobek šele po enem letu in imajo pri letu in pol isto število zob kot otroci, ki so dobili prvi zobek pri 6 mesecih in so med naslednjimi izraslimi zobmi bili večji časovni presledki, tako da pri starosti enega leta in pol niso imeli nič več zobkov kot otroci v 1. skupini. Zgodi se, da vsi zobje ”zamujajo” pri izraščanju, pa ima kljub temu okoli tretjega leta otrok vse zobe ali morda manjka ena ali obe zgornji petici. Nekateri otroci so pri enem letu brez zob. Večina otrok ima v tej starosti 2 spodnja prva sekalca in 2–4 zgornje sekalce,« Rahne, dr. dent. med. spec. pedontolog, ZD Šiška. »Navadno je potem nekaj premora pred naslednjim zobkom (tudi več tednov ali le en teden). Sledi izrast zgornjih sekalcev, sledijo prvi mlečni kočnik oz. 4, potem podočnik in kot zadnji izraste drugi mlečni kočnik oz. 5. Običajno vseh 20 mlečnih zob izrase do 3. leta starosti. Lahko pa izraste hkrati tudi več zob. Zanimivo je, da število izraščajočih zob in težave pri izraščanju zob niso povezane

Znaki, ki naznanjajo prihod prvega zobka

Povečano slinjenje in trše grizenje

Prvi znaki izraščanja se lahko pokažejo že mesec ali dva preden opazimo prvi zobek. Eden od znakov, ki nastopijo najprej, je običajno povečano slinjenje. Poleg slinjenja otrok rad daje v usta prste ali trše predmete. »V ustih vidimo nabreklo dlesen, pod katero se običajno zelo lepo vidi krona neizraslega zoba. Če pomasiramo s prsti, lahko prav jasno otipamo prihajajoči zob.« Lidia Rahne pa dodaja: »V tem obdobju se intenzivnost slinjenja spreminja. Zgodi se, da je 2–3 mesece slinjenje povečano in šele v tretjem ciklusu izraste zob.«

Povišana temperatura in driska

Večini otrok zobki izrasejo brez težav in bolečin, vendar so tudi izjeme. Otrok ima lahko težave ob izraščanju enega zoba in kasneje ne več, lahko mu hkrati izraščajo trije zobje popolnoma brez težav. Poleg slinjenja pa so najpogostejše težave, predvsem za starše, neprespane noči in jok dojenčkov. Veliko staršev opaža tudi vročino in drisko. »Povišana telesna temperatura ni povezana z izraščanjem zob, kajti gre za fiziološki proces. Res pa je, da ob povišanju temperature, vsi procesi potekajo hitreje in takrat tudi izrase kakšen zob, kar pa je posledica in ne vzrok.«

Nasveti

Lijana Jurečič svetuje, da otrokom, ki so občutljivejši, pomagate:

zobki1

  • z masiranjem dlesni, kajti, ko zob predre dlesen je tudi težav konec. Najlaže to dosežemo tako, da otroku omogočimo grizenje trše, lahko tudi hladne hrane (npr. korenje), raznih pripomočkov za žvečenje.
  • lahko vmasiramo balzame oz. gele za lajšanje bolečin, ki jih prodajajo v lekarnah. Ti pripomočki delujejo krajši čas, približno 2 uri, treba pa jih je dobro vmasirati v dlesen, sicer jih slina hitro odplakne. Ker vsebujejo lokalni anestetik, so učinkoviti.

Zakasnelo izraščanje zobkov

O zakasnelem izraščanju zob govorimo takrat, ko otrok nima še nobenega zobka od okoli 18. meseca dalje (kar je zgornja meja okvirnega izraščanja). Vsak zob ima svoje okvirne starosti izraščanja in tudi vrstni red izraščanja zob je zelo pester.

 

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Lidia Rahne

http://www.zd-lj.si/

dr. dent. med. spec. pedontolog

Lijana Jurečič

http://www.zd-go.si/

dr. dent. med., spec. pedontolog, ZD Nova Gorica

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here