Zdravje otrokaVarnost otrokaIzognite se svincu iz stare vodovodne napeljave

Izognite se svincu iz stare vodovodne napeljave

Mag. Viviana Golja, univ. dipl. kem., opozarja na potencialno škodljivost starih svinčenih vodovodnih napeljav, saj lahko svinec v ceveh najdete v številnih starih napeljavah. S preprostim ukrepom se sproščanju svinca iz starih vodovodnih cevi lahko izognete.

Vodovodna napeljava je sestavljena iz različnih cevi, pip in ventilov. Nekateri ljudje živijo v starejših hišah, ki imajo stare napeljave, ki so lahko tudi svinčene. Če glede varnosti vaše napeljave niste prepričani, potem je dobro, da vodo zjutraj, po tem, ko je čez noč stala, sploh pa, če ste bili čez vikend odsotni ali ste se vrnili z dopusta in je voda dlje časa stala v sistemu, obvezno pustite teči (tanek curek, kot je debelina svinčnika) toliko časa, da postane hladna.

To pomeni, da ste iz omrežja iztočili že vso vodo, ki je nekaj časa stala in je lahko problematična zaradi sproščanja kovin, npr. svinca ali drugih snovi iz napeljave, pa tudi zaradi bakterij, ki so se morda razmnožile. Vodo iztočite in jo šele nato uporabljajte. Predvsem za majhne otroke je pomembno, da niso izpostavljeni svincu iz morebitnih starih vodovodnih napeljav.  

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj