Izognite se škodljivim kemikalijam

Snovi v kozmetičnih izdelkih so varne za zdravje nosečnic

Kozmetični izdelki, ki so na trgu, morajo biti narejeni na način, da ne predstavljajo tveganja za zdravje potrošnika. Vsebujejo mešanico različnih kemikalij, ki so, skupaj z navodili za uporabo in morebitnimi drugimi opozorili, navedene tudi na embalaži, zato je koristno, da si jih preberete. Mag. Viviana Golja, univ. dipl. kem., pojasnjuje: »Ni treba, da bi nosečnica poznala posamezne kemikalije, ki jih kozmetika vsebuje, razen če je alergična nanje.« Dodaja, naj si nosečnice, če se želijo čimbolj izogniti izpostavljenosti nevarnim kemikalijam, ne barvajo las.

Kemikalije v telesu nosečnice

Izpostavljenosti kemikalijam se preprosto ni mogoče izogniti, ker živimo v okolju, v katerem se nahaja veliko kemikalij iz različnih virov. Nekatere (predvsem biobstojne) kemikalije so našli tudi v materinem mleku (npr. obstojna organska onesnaževala, kot so nekateri pesticidi, poliklorirani bifenili, poliklorirani in polibromirani dioksini in furani). Z materinim mlekom se lahko prenesejo na otroka. Če so se nosečnice dlje časa nahajale v zelo onesnaženem okolju, morajo biti pod zdravniškim nadzorom. Če bi se zastrupile ali bi se znašle v posebnih okoliščinah in bi se v njihovem telesu znašlo veliko kemikalij, bi jim zdravnik odsvetoval dojenje. V dvomu naj se nosečnica posvetuje z osebnim zdravnikom.

Škodljive snovi v otroških oblačilih

V tekstilu so prisotne kemikalije, ki se uporabljajo med proizvodnjo in s katerimi dosegajo določene lastnosti. Prisotne so v koncentracijah, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje. V vsakem primeru pa velja, da brez neposrednega stika s kožo, ni tveganja za zdravje.

Če je bilo oblačilo, ki ste ga kupili otroku, umaknjeno iz prometa, oblačila ne uporabljajte (vrnite ga v trgovino ali zavrzite). Kratkotrajna uporaba zelo verjetno ne bo pustila nobenih posledic. Običajno je namreč pri spojinah iz tekstila in materialov v stiku z živili, ki smo jim izpostavljeni, težava pri dolgoročni izpostavljenosti, razen če bi šlo za zelo visoke koncentracije.

Slovenija je vključena v sistem hitrega obveščanja RAPEX in iz prometa izloča izdelke, za katere so v državah članicah EU-ja (vključno s Slovenijo) ugotovili, da niso skladni z zakonodajo. Kateri proizvodi so umaknjeni iz prometa, si lahko ogledate na spletni povezavi.

Kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost

To so bioakumulativne kemikalije, ki imajo lahko resne in trajne posledice za zdravje ljudi in okolja, saj:

 • se kopičijo v telesu in se iz njega ne izločajo,
 • so škodljive za okolje, ker se ne razgrajujejo,
 • so rakotvorne,
 • povzročajo mutacije genov,
 • so škodljive za zarodek in plod ter
 • motijo delovanje hormonov.

Proizvajalci so potrošniku dolžni odgovoriti, ali izdelek vsebuje kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost. V trgovini torej lahko o tem povprašate trgovca, če pa on ne ve, pa bo informacijo pridobil od proizvajalca ali uvoznika. Podrobnejše informacije o pravicah do vprašanj v zvezi s kemikalijami so na voljo na spletni strani tukaj.

Kemikalije, ki povzročajo veliko zaskrbljenost, so bromirani zaviralci gorenja, nekatere poliflorirane kemikalije itd. Celoten seznam si lahko ogledate na spletni strani tukaj.

Novo opremljeno stanovanje ima poseben vonj

Novo pohištvo oddaja vonj, saj hlapne spojine izhlapevajo v zrak.

 • Prostor večkrat na dan prezračite.
 • Ne uporabljajte osvežilcev prostora, ki vonj le zakrijejo in telo dodatno obremenijo s kemikalijami.
 • Če vas vonj zelo moti, prostor prezračujte in se ne zadržujte v njem, dokler je prisoten.
 • Proizvajalca oz. trgovca lahko vprašate za podatke o tem, katere snovi vsebuje pohištvo. Če vsebuje snovi, ki povzročajo veliko zaskrbljenost, vam te podatke mora dati. Zelo verjetno je sicer, da vsebuje samo snovi, ki niso tako zelo nevarne in se jih s prezračevanjem lahko znebimo.

Varna vodovodna napeljava v hiši

Zlasti za majhne otroke je pomembno, da niso izpostavljeni svincu iz starih vodovodnih napeljav.  Če živite v hiši, ki ima staro svinčeno napeljavo (ali sumite, da jo ima), vsako jutro, sploh pa, če ste bili dlje časa odsotni (npr. čez vikend, na dopustu), vodo (tanek curek v debelini svinčnika) pustite teči toliko časa, da postane hladna.

Uživajte zdravo hrano, brez snovi iz posode

Vsak material lahko del sestavin sprošča v živila. Vendar pa so izdelki narejeni tako, da ne sproščajo snovi v tolikšnih količinah, ki bi bile škodljive za zdravje.

Posoda je brez vonja. Kadar je posoda izdelana na način, kot ga določa zakonodaja, mora biti brez vonja. Če posoda spremeni videz med oziroma po uporabi, jo zavrzite.

Praktični nasveti:

 • V aluminijasti posodi ne shranjujte kislih in slanih živil. Primerna je za nevtralna živila, kot so voda, neslana juha in mleko. Jogurti so kisli in naj ne bi imeli stika z aluminijem. Če so pokrovčki na jogurtih iz aluminija, so pred neposrednim stikom z živilom zaščiteni s premazi. Morebitnega aluminija, ki je migriral s pokrovčka, ne boste zaužili, če ne boste zaužili kapljic jogurta, ki se nahajajo na pokrovčku.
 • Ne pregrevajte prazne posode s teflonskim premazom na štedilniku, ker začne teflon razpadati na manjše molekule, ki so hlapne in škodljive. Teflon je nanešen, da zaščiti osnovni kovinski material pred korozijo. Že pri samem premazu se lahko uporabljajo določene snovi za polimerizacijo in snov lahko ostane v posodi.
 • V novih posodah pred prvo uporabo nekajkrat zavrite vodo, ne glede na to, ali je teflonska ali iz drugega materiala, in vodo zavrzite.
 • Nov silikonski pekač v pečici enkrat ali dvakrat pregrejte, da hlapne spojine izpuhtijo. Pečico in kuhinjo nato dobro prezračite.
 • Med najbolj varnimi materiali je steklo, z izjemo kristalnega, ki sprošča svinec, zato kristalne kozarce uporabljajte le za posebne priložnosti.

Kovinska posoda s keramičnimi premazi lahko vsebuje nanodelce

Kovinske posode s keramičnimi premazi lahko vsebujejo nanodelce, ki so vezani v strukturo premaza, vendar je možno, da se iz njega sproščajo, kar ni zaželeno. Nekateri nanodelci se lahko kopičijo v telesu. Ker tovrstni premazi še niso dobro raziskani, ne moremo na splošno reči, da so vsi nevarni niti da niso. Več informacij o nanomaterialih boste našli na spletni strani tukaj.

Previdno s čistili

 • Čistil ne mešajte med seboj, saj se (odvisno od sestave) lahko začnejo sproščati nevarni plini. Pride lahko tudi do burnih reakcij in brizganja tekočin.
 • Čistila hranite na otrokom nedostopnih mestih. Za otroke so kemikalije, ker so včasih tudi v barvnih plastenkah v obliki živali (npr. račk), zanimive. Otroci se nevarnosti ne zavedajo, zato se je morajo zavedati starši in takšne posode umakniti izven dosega otroških rok.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj