Izguba teže med nosečnostjo

0
4932

Ali predstavlja izguba teže med nosečnostjo – bodisi zaradi spontanega splava, podhranjenosti ali pogostega bruhanja – tveganje? Med nosečnostjo je za optimalen razvoj otroka pomembna zdrava in uravnotežena prehrana. Ko zaradi hude slabosti v zgodnji nosečnosti uživanje trdne in tekoče hrane ni več možno, saj vse takoj izbruhate, bi morala biti rešitev intravensko hranjenje matere s hranili, ki so podana skozi krvni obtok.

Če ima bodoča mati motnje prehranjevanja (na primer anoreksijo ali anoreksijo nervoze), je podhranjena in premalo preskrbljena s hranili, lahko to lahko pripelje do resnih težav pri otroku. Otrok skozi posteljico ni več optimalno oskrbljen s hranili. To je mogoče videti z ultrazvokom, če je otrok premajhen glede na gestacijsko starost. Prizadeti otroci se intenzivno spremljajo, zato mora nosečnica po posvetu optimizirati svojo prehrano.

Pomen izgube teže za zdravje je seveda odvisno od začetne teže matere: izguba teže iz 85 kg na 79 kg, ni nevarna, izguba teže iz 50 kg na 45 kg pa se ocenjuje kot kritična, ker je mati prelahka, zato je ogrožena primerna oskrba nerojenega otroka.

Čezmerno hujšanje ali čezmerno povečanje telesne teže v poznejši nosečnosti (po 20 tednih nosečnosti) je za ginekologa priložnost, da se izključi pomembne motnje nosečnosti kot je nosečniška sladkorna bolezen ali celo črevesna bolezen.

Vir: Baby

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here