Izgled novorojenčka takoj po porodu

0
1785
Izgled novorojenčka
Izgled novorojenčka

Diplomirane babice, ki vodilo porod ali pediater, ki je prisoten pri porodu, ko pričakujejo težave ob prehodu iz znotrajmaterničnega na zunajmaternično življenje, že v porodni ali operacijski sobi ocenijo otrokovo splošno stanje (položaj, vzpostavitev dihanja, srčno akcijo, barvo) in ga tudi v prvi in peti minuti ocenijo po Apgarjevi.

Koža novorojenčka

Koža donošenega novorojenčka je rožnate barve, tanka in zato občutljiva, prekrita je z belo sirasto snovjo (vernix caseosa), ki je sestavljena iz epitelijskih celic, loja in puha. Njena funkcija je posebno ščitenje kože pred plodovnico in okužbami. Prenošeni novorojenčki imajo malo verniksa, koža je suha in razpokana. Kožo prekriva predvsem pri nedonošenih novorojenčkin, nežen puheh/dlake (lanugo), posebej na ramenih in hrbtu, ki v enem do dveh tednih izgine. Podkožno maščevje je dobro razvito, nohti preraščajo konice prstov. Rdečkasti madeži, t. i. »štorkljini ugrizi«, na koži tilnika, lasišču ali na zgornji ustnici zbledijo v enem letu. Na koži čela, lic in nosu so tudi milia (bele drobne papule), kožni priveski (zlasti pred uhljema) in pa tudi bele vezikule z rožnatim robom (toksični eritem). Predvsem pozorni smo na novorojenčke, ki so bledorožnati ali celo cianotični (modrikasti).

Glava novorojenčka

Glava novorojenčka je velika v primerjavi z njegovo dolžino, saj zavzema četrtino dolžine telesa. Lobanjski del je večji od obraznega. Lobanjske kosti so še mehke in med seboj povezane s šivi ali suturami. Na lobanji se tipljeta velika in mala mečava (fontanela). Velika mečava je romboidne oblike in leži med temenicama in čelnicama. Zaraste se med 9. in 18. mesecem otrokove starosti. Glava je lahko prve dni nepravilno oblikovana zaradi prilagajanja glave porodni poti (razpotegnjena, porodna oteklina ali kefalhematom). Zlasti smo pozorni na asimetrijo lobanje in morebitne malformacije oziroma specifične znake genetskih obolenj.

Oči novorojenčka

Oči novorojenčka so večinoma zaprte. Veliko novorojenčkov ima po rojstvu oči modre barve, ki pa se lahko v naslednjih mesecih spremeni. Zenici sta okrogli in enaki, reagirata na osvetlitev. Gibanje zrkel je večinoma koordinirano, za krajši čas se lahko pojavi konvergentno škiljenje.

Ušesa

Skrbno pogledamo obliko in položaj uhljev ter ušesnih odprtin (nizko postavljeni in rotirani  uhlji lahko napovedujejo telesne malformacije, ki jih nato aktivno  iščemo po vsem telesu)

Nos

Za novorojenčka je značilno, da diha skozi nos in le redko skozi usta. Skoraj polovica novorojenčkov ima v prvih petih dneh nefunkcionalne nosno – solzne vode.

Usta dojenčka

Pozorni smo na simetričnost ustnih kotov in barvo vidnih sluznic (rožnata, bleda, cianotična). Na dlesnih in trdem nebu lahko opazimo okrogle, bele retencijske ciste (Epsteinovi biseri). Nebo je lahko visoko (gotsko), pozorni smo na razcepe (palatoshize) Novorojenčki so večinoma brez zob, občasno pa vidimo zobke (največkrat spodnji sekalec). Podjezična vez (frenulum linguae) lahko povzroči težave pri dojenju, ragade na materinih bradavicah ter kasneje težave pri razvoju govora.

Vrat novorojenčka

Vrat novorojenčka je kratek in širok, lahko tipamo ciste ali druge otekline. Tortikolis (prisilna drža glave in vratu) nastane zaradi perinatalno natrgane sternokleidomastoidne mišice in krvavitve vanjo.

Zgornje in spodnje okončine

Zgornje in spodnje okončine so si podobne po dolžini in gibljivosti. Preverimo število prstov (odsotni, podvojeni). Pesti so po navadi stisnjene. Noge pri novorojenčku obsegajo tretjino dolžine novorojenčka.

Spolovila

Pri dečkih so testisi (moda) spuščeni v skrotum (modnik), pregledamo položaj izhoda sečnice na penisu. Pri deklicah je zunanje spolovilo večkrat otečeno zaradi vpliva materinih hormonov. Zaradi vdora estrogena se včasih lušči nožnična sluznica, zaradi česar se pojavi sivobel izcedek iz nožnice. Lahko pride tudi do manjše vaginalne krvavitve, ki pa ni nevarna in mine po nekaj dneh. Ocenimo tudi prehodnost zadnjika in njegovo oddaljenost od spolovil.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Cerkvenik Škafer

Andreja Cerkvenik Škafar

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ped., Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here