Izboljšajte svojo plodnost

Bodite pozorni na vitamine in minerale – Zdrava, uravnotežena prehrana pomaga telesu in njegovim funkcijam, saj ga zalaga s potrebnimi vitamini in minerali. Bogata z vitamini je predvsem naravna hrana, kot so zelenjava, sadje, mlečni in mlevski izdelki. Zelo pomembna je folna kislina, ki pripomore k razvoju nerojenega otroka in ga zaščiti pred poškodbo nevralne cevi. Za ustrezno oskrbo s folno kislino je priporočljivo poskrbeti že pred nosečnostjo. S folno kislino so bogati pšenični kalčki, soja, paradižnik, zelje in polnozrnati izdelki. Strokovnjaki priporočajo, da ženske, ki želijo zanositi, dnevno dodatno zaužijejo 0,4 miligrama folne kisline.

Bodite pozorni na uravnoteženje – Zmanjšana plodnost ni vedno trajna. Načeloma jo povzročijo zunanji dejavniki, kot so močno negativen stres, prekomerni fizični napori, zelo nezdrava prehrana, kajenje in prekomerno uživanje alkohola. To moti občutljivo ravnovesje spolnih hormonov in zmanjša plodnost. Hud stres pogosto povzroči zmanjšano željo po seksu.

Zavestno se sprostite in premikanje – Sprostitvene tehnike, kot so progresivno sproščanje mišic ali avtogeni trening lahko z rednim izvajanjem prinesejo veliko olajšanje. Joga je koristna za spoznavanje telesa in zmanjšanje stresa. Na splošno gibanje pomaga uravnotežiti napetosti in regulacijo telesne funkcije.

Nosečnica in partner
Par

Preprečevanje težav s plodnostjo – Da bi okrepili svojo plodnost, je prav tako pomembno, da se preprečijo morebitne motnje v plodnosti. Zaščitite se pred spolno prenosljivimi boleznimi, kot je klamidija, z uporabo kondomov. Spermiji so občutljivi na vročino, zato lahko stalno ali zelo pogosto pregrevanje na modih zmanjša odzivnost – predvsem vroča kopel in zelo oprijete hlače se odsvetujejo.

Oba partnerja bi se morala tudi vzdržati nikotina, alkohola pa uživati le v zmernih količinah.

Vir: Familienplanung

Vprašanje
Pozdravljeni, s partnerjem načrtujeva še enega otroka. On je jemal zdravilo Combodart. Dva dni ga že ne jemlje. So lahko kakšne posledice, naslednji teden imam ovulacijo in bi poskusila. Hvala za vaš odgovor
Odgovor strokovnjaka
O tem, koliko časa mora preteči, da lahko ženska zanosi, se pogovorita s svojim urologom. Vsekakor je nekaj dni premalo. Zdravilo ima lahko na plod škodljive učinke. Kaj pa vnos folne kisline vsaj 1 mesec pred zanositvijo? Svetujem, da se oba bolje pripravita in še malo počakata. Prim. Darija Strah, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj