Preden zanositeIzboljšajte možnosti zanositveIzboljšajte možnosti zanositve

Izboljšajte možnosti zanositve

 Da pride do zanositve, je nujno, da je izpolnjenih več pogojev. Semenčice, ki jih moški izloči, morajo biti v zadostnem številu (da vsebuje tekočina ob eni ejakulaciji več kot 39 milijonov) in normalno gibljive (da jih je več kot 40 % gibljivih), da lahko čim prej preidejo do jajčeca. Istočasno pa morajo ženski spolni organi biti sposobni semenčice pospremiti do jajčeca v pravem času meseca. Zanositev je torej odvisna tudi od hormonskega ravnovesja in izliva semenčic ob ovulaciji. Kako pa lahko še izboljšajte možnosti zanositve?

Zdrav življenjski slog – zanjo in zanj

1.       Zmerna športna aktivnost

Vaši »plodni dnevi« so velikokrat tudi odvisni od vašega okolja. Že tako osnovna zadeva, kot je delež maščobnih celic v vašem telesu, vpliva na spremembo vaše možnosti zanositve. Delež maščobnih celic v telesu namreč vpliva na nivo reproduktivnih hormonov (npr. estrogen) v telesu, ki so odločilni za ovulacijo, in lahko tako preveč ali premalo maščobnih celic vaše možnosti zanositve zmanjša. Kako torej vplivati na ta dejavnik zanositve? Pomembna je predvsem redna športna aktivnost (tri- do štirikrat tedensko po 30 minut), ki omogoča uravnavo telesne maščobe.

2.       Opustitev kajenja in pitja kave

Nikotin in kofein sta drogi, ki zastrupljata telo in poleg tega znižujeta tudi možnost zanositve. Študije kažejo, da je možnost zanositve med uživanjem kofeina in nikotina manjša, saj lahko vplivata na spremembe DNK in lahko zelo negativno vplivata na fertilnost jajčec in semenčic.

3.       Zmanjšanje stresa

Zmanjšanje stresa in tudi časovnega pritiska, ki ga polagate sami na sebe zaradi želje po zanositvi, bo prav tako pomagalo pri vaših prizadevanjih. Stres in slabo počutje vplivata na nereden menstruacijski ciklus in zmanjšano število semenčic ob ejakulaciji. Opustite stresne aktivnosti ali si najdite načine sproščanja (npr. joga, enostavne dihalne vaje). Predvsem pa se ne obremenjujte z mislijo o neuspešnih poskusih zanositve v prvih mescih, saj večina študij kaže, da pari ponavadi zanosijo komaj po treh do šestih mesecih poskušanja.   

Par v jami
Par v jami

4.       Stalna telesna temperatura

Pomembna je tudi skrb za testise, kjer nastajajo spermiji. Spermiji potrebujejo stalno telesno temperaturo in se slabo odzivajo predvsem na povišano temperaturo v območju mod. Tesna oblačila, kolesarjenje ter tudi delo s prenosnikom v naročju lahko povzroči dvig temperature v območju mod in na ta način vpliva na zmanjšanje “proizvodnje” spermijev.

Spolni odnosi

Priporočilo britanske zdravstvene organizacije (NHS) je, da imate spolne odnose dva- do trikrat vsak teden, ne glede na vaš ciklus ovulacije. Tako preprečite stresne situacije, ki bi vodile do zmanjšanja števila spolnih odnosov in posledično manj možnosti zanositve.

In kaj, če še vedno ne zanosite ?

Če je minilo več kot 12 mesecev, odkar ste se odločili zanositi, je najbolje, da se s svojim ginekologom dogovorite o oceni plodnosti in preverite vaše biološke dejavnike zanositve. Najprej se lahko določi raven hormona progesterona v serumu (21. dan) ciklusa, ki nam poda odgovor, ali je bila tisti mesec ovulacija in ali rumeno telo, ki ta hormon izloča, pravilno deluje. Dr. Robert Miglar še razloži: »Najti je treba vzrok zakaj, žena ne zanosi. Najbolje je, roberda pride na pregled v sredini ciklusa, da se lahko ultrazvočno oceni rast jajčnih celic in ugotovi, ali pri pacientki pride do ovulacije. Če temu ni tako, preidemo na prvo stopnjo zdravljenja s Klomifenom, ki vzpodbuja ovulacijo in pacientka tudi točno ve, katere dneve bo imela ovulacijo. Če pacientka s  Klomifenom ne zanosi, preidemo na drugo stopnjo, ki zajema določitev hormonov pri pacientki in spermiograma pri pacientu. Če so tudi te preiskave brezhibne, preidemo na tretjo stopnjo, pri kateri med laparoskopsko in histeroskopsko operacijo pregledamo malo medenico, prehodnost jajcevodov, morebitno pregrado v maternici in  po potrebi opravimo „drilling“ jajčnikov. Po vseh teh preiskavah v veliki meri odkrijemo vzrok neplodnosti in uberemo nadaljnje ciljne korake.«

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj