Izbirčnost pri hrani

0
729
Otroška kaša

Velikokrat pridejo obdobja, ko otrok enkrat postrga krožnik do dna, drugič pa mu sploh ni do hrane.

Pri otroku se pogosto pojavljajo obdobja, ko jasno pokaže, da mu določena jed ni všeč. Če mu novo živilo ne tekne, se ne vznemirjajte – pripravite ga ponovno čez nekaj časa in v drugačni obliki. Če otrok določeno vrsto hrane vztrajno zavrača, ga pač ne silite z njo in raje poiščite nadomestek. Če mu ni všeč sir, mu ponudite jogurt. Tudi otrok ima pravico do svojega okusa. Raziskave kažejo, da je ob pestri izbiri hrane v najzgodnejših letih manj verjetno, da bo otrok izbirčen v poznejšem življenju. Ali pa je ravno obratno, ne polnimo »preveč« hladilnikov.

Velikokrat pridejo obdobja, ko otrok enkrat postrga krožnik do dna, drugič pa mu sploh ni do hrane. Takšen nereden vzorec prehranjevanja je značilen za obdobje zagonov rasti ali stopnje telesne dejavnosti na določen dan in ne pomeni, da se otrok hrani neuravnoteženo.

Neješčnost in izbirčnost sta lahko tudi posledica čustvenih težav, ki jih doživlja otrok. Hranjenje postane orožje, ki ga uporablja za zbujanje pozornosti ali izražaje jeze in stresa. Če ne želite, da bi jedilna miza postala bojišče, se med obroki ne spuščajte v prepire o hranjenju. Nedotaknjen krožnik mirno odnesite z mize in pospravite hrano, ko družina konča obed. Otroku ne ponudite nadomestnega obroka! Poskrbite, da bo ozračje med obedom sproščeno in uživajte v družbi in pogovoru drugih družinskih članov. Otrok ne bo umrl od lakote in če bo lačen, bo jedel pri naslednjem obroku. Če pred naslednjem obrokom prosi za prigrizek, mu ponudite sadje ali kozarec vode. Bodite dosledni in ne popustite prosjačenju za priboljšek. Če se vam zdi, da otrok zaostaja v rasti, se posvetujte z zdravnikom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here