OtrokIgre z otrokomIzbira primernih vsebin za predšolske otroke

Izbira primernih vsebin za predšolske otroke

Pripravili smo vsebino o izbiri primernih vsebin za vaše malčke. Učenje predšolskih otrok učinkovito poteka predvsem preko več-čutnih izkušenj, v času gibanja, igre in v medosebni interakciji. Zato svetujemo, da starši le občasno uporabljate zaslone z namenom učenja otrok (npr. tujih jezikov, spretnosti). Takrat ponudite umirjene, kakovostne in poučne vsebine. Na splošno velja, da naj bo vsebina razumljiva, poučna, brez nasilja in brez zbujanja strahu.

3 nasveti o izbiri primernih vsebin

Otrokov čas pred zasloni naj bo vedno v prisotnosti starša.

To pomeni, da ste pri preverjenih vsebinah starši prisotni v istem prostoru oz. na način, da lahko spremljate, kaj otrok počne. Nepreverjene vsebine si, preden jih ponudite otroku, poglejte sami. Bodite vedoželjni in poznajte sporočilnost in like, ki jih vsrkava vaš malček. Tudi pri vsebinah za otroke se je že izkazalo, da vsebujejo subtilna sporočila. Starši pa jih lahko hitro niti ne prepoznajo ali spregledajo oz. preslišijo.

Starševska prisotnost ima pomembno vlogo tudi pri pojasnjevanju dogajanja na zaslonu otroku.

S tem krepite razumevanje in občutek varnosti. Pri samostojni uporabi lahko otrok naleti na vsebine, ki jih ne razume in ga lahko močno vznemirijo. Zato je še kako pomembna izbira primernih vsebin. Poleg tega otrok nima kapacitete, da bi videno ubesedil in staršem dal možnost, da nevtralizirajo ali omilijo sporočilo, kar lahko posledično privede do motenj v čustvovanju in vedenju, kot so na primer nočne more, močenje postelje, agresivno obnašanje ipd. Določeni videi imajo na primer med predvajanjem ali na koncu vrinjene elemente, ki lahko otroka prestrašijo; na primer kar naenkrat se lahko pojavi klovn, okostnjak, glasen krik itd. Lahko se pojavijo pop-up okna, ki prikazujejo odrasle vsebine in povezave na pornografske strani. Tudi oglasna sporočila so problematična, saj z vsiljevanjem senzorično močnih sporočil spodbujajo željo po nečem, kar ni zdravo ali po nečem, kar otrok ne potrebuje. Do neprimernih vsebin lahko otrok pride tudi preko družbenih omrežij ali videoiger.

Izbira primernih vsebin: Filtrirajte in blokirajte družbena omrežja in videoigre.

Na splošno velja, da tako družbena omrežja, kot videoigre za predšolske otroke niso primerne, zato bodite previdni, da jih otrok pasivno ne spremlja pri starejših sorojencih. Izjema so uporaba družbenih omrežij za stik z domačimi osebami. Vendar tudi v tem primeru ne pretiravajte in otroku ponudite karseda veliko možnosti za stike v živo, saj se s tem uči prepoznavanja mimike obraza, glasu in govorice telesa.
Za starejše predšolske otroke, ki občasno posežejo po telefonu staršev za vsak slučaj predlagamo namestitev programov oz. aplikacij za starševski nadzor (filtriranje otrokom neprimernih vsebin, blokiranje oglasov ipd.).

12 ključnih nasvetov za starše:

 • upoštevajte časovna in druga priporočila iz smernic slovenskih pediatrov,
 • onemogočite prezgodnje stike z zasloni,
 • zasloni naj bodo ugasnjeni, ko jih nihče ne gleda,
 • zasloni naj ne bodo v vidnem polju otroka,
 • otroška soba ni mesto za zaslone,
 • za vzpostavljanje vsakodnevnih navad se ne poslužujte zaslonov,
 • bodite konstantno prisotni, kadar otrok uporablja zaslon,
 • preverite, preglejte vsebine, preden jih predvajate otroku,
 • zaslon ni nadomestilo za t. i. varuško,
 • izogibajte se uporabi zaslonov za uravnavanje čustev, za preusmeritev pozornosti ali za prekinitev neželenega vedenja,
 • vzpostavite preprosta pravila glede uporabe zaslonov (obroki so brez uporabe zaslonov, zaslonov ne uporabljamo pred spanjem, vsak zaslon ima svoje mesto),
 • odsvetujemo deljenje otrokovih fotografij na družbenih omrežjih.

 

Viri:

Bickham, D. S., Blood, E. A., Walls, C. E., Shrier, L. A., & Rich, M. (2013). Characteristics of screen media use associated with higher BMI in young adolescents. Pediatrics, 131(5), 935–941.

Vintar Spreitzer, M., Baš, D., Radšel, A., Anderluh, M., Vreča, M., Reš, Š., Selak, Š., Hudoklin, M., & Osredkar, D. (2021). Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih : priročnik za strokovnjake. Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Manganello J.A., Taylor, C.A. (2009). Television exposure as a risk factor for aggressive behavior among 3-year old children. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, (163). 1037–1045.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj