OtrokIgre z otrokomIzbira prave slikanice in pravljice

Izbira prave slikanice in pravljice

Ko gre za izbiro prave slikanice in pravljice za otroke, je pomembno upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na otrokov razvoj in zanimanje za branje. V tem prispevku bomo raziskali, kako izbrati ustrezne knjige, ki bodo navdušile vašega malčka ter spodbudile njegov jezikovni in čustveni razvoj. S pravilno izbiro literature lahko otroku odprete vrata v svet domišljije, znanja in zabave.

Predjezikovna faza

Ko se z novorojenčkom pogovarjate in mu med negovanjem prepevate pesmice, mu zagotavljate fizično, psihično ter estetsko ugodje. V predjezikovni fazi vašo uspavanko dojema predvsem po zvočno-formalni strani – ritem, rima, melodija, medtem ko mu je vsebina še nedostopna.

Izbira prve slikanice in pravljice

Prve slikanice

V drugem letu, ko otrok začenja poimenovati stvari, mu ponudite prve ‘knjige’, v obliki slik ali kartonskih zgibank, na katerih se nahajajo podobe živali, posameznih predmetov in podobno.

Ko se otrok prične sporazumevati s svetom okoli sebe, so zanj primerne zlasti slikanice. Ob njih mu pripovedujte o naslikanih situacijah. V tem primeru gre za dvogovor med knjigo, otrokom in vami. Malčka na takšen način postopno učite postavljanja vprašanj o knjigi, kar je pogoj za njegovo kasnejše doživetje knjige kot vira informacij. Uporabite slikanice z dogodki, situacijami in konflikti, ki so malčku poznani.

Prava pravljica

Okoli tretjega leta malčku pričnite pripovedovati pravljice, ki so prilagojene njegovemu svetu. Dobrodošle so pravljice opremljene z verzi in glasbene pravljice. Pripovedujte ali berite jih samo ali drugi bližnji, saj kasetofon ne zmore nadomestiti živega pripovedovanja, ki zadovoljuje dojenčkove potrebe po varnosti, pripadnosti in toplini.

Pravljice ustrezajo otrokovemu dojemanju sveta in samega sebe. Vsakdanji resnični svet se pridruži čudežnemu, nevsakdanjemu . Oba skupaj tvorita tipičen pogled otroka na svet. Malčka junaki, dogodki, situacije, zlasti pa čudeži v pravljicah na svojstven način pripravljajo tudi na svet in življenje, ki še zdaleč nista pravljična.

Seznam knjig, primernih za otroke v starosti od 1 do 6 let

avtor, naslovstarost
Anton Poittier: Kje so živali?1+
Hartmut Bieber: Medo Jaka1+
Rotarut Susanne Berner: Zimski živžav1+
Liesbet Slegers: Žiga gre v vrtec/Kaja gre v trgovino1+
Hermien Stellmacher: Rok reče prosim in hvala1+
Desa Muck: Laura in skrivnost Božičkove kape2+
Lila Prap: Zakaj?2+
Eric Hill: Pikijeve zgodbice za lahko noč2+
Tone Pavček: Juri Muri v Afriki2+
Sam McBratney: Ali veš koliko te imam rad?2+
Svetlana Makarovič: Sapramiška3+
Walt Disney: Zgodbe za vsak dan v letu3+
Andersenove pravljice3+
Kaj skrivajo princeske?3+

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj