Izbira posteljice za otroka

0
1349
otrok_v_postelji

Ne glede na to, ali želite svojega otroka položiti v posteljico že ob rojstvu ali kasneje, jo naročite ali kupite vnaprej. Ko boste izbirali, mislite na to, koliko časa bo vaš otrok spal v svoji posteljici. Če kupite veliko, potem še dolgo ne bo potreboval nove postelje. Nekatere postelje se da spremeniti v majhno posteljo za dojenčke. Sčasoma bo otrok potreboval veliko posteljo, manjšo pa boste uporabili za naslednjega otroka ali jo podarili. Dražji modeli posteljic ponujajo več možnosti, na primer prilagajanje višine ležišča. Nekatere posteljice lahko postavite v kot, drugim lahko odstranite stranice, tako da posteljica postane podaljšek postelje staršev. To je najboljša rešitev, če želite imeti otroka čim bližje, pa vendar ne v svoji postelji. Sama oblika posteljic naj bo takšna, da je čiščenje pod njo enostavno.otrok_v_postelji

Ko kupujete posteljico, nujno preverite naslednje varnostne zahteve:

  • Dovolj ozki presledki med prečkami stranicePresledek naj ne presega 8 cm, da se otrok ne bi zataknil med dvema prečkama;
  • Stranice naj imajo dvojni zatičNa zatičih naj bo varovalka, ki preprečuje otroku, da bi sam spustil stranico. Ko spustite stranico, naj njen zgornji rob ostane vsaj 23 cm nad zgornjim robom žimnice, kar otroku preprečuje morebiten padec iz posteljice. Ob dvigu stranice naj bo le-ta vsaj 66 cm nad žimnico na svojem najnižjem delu. Pred nakupom posteljice preizkusite mehanizem dvigovanja in spuščanja stranic ter ugotovite, s katerim se najlažje upravlja. Če je varovalka preveč enostavna, se jo malo starejši otrok nauči sprostiti in lahko sam spusti stranico.
  • Močni spoji in mehanizmi Preverite, ali so vsi deli sestavljene posteljice varno pričvrščeni in ali je posteljica močna. Premikajoče se deli morajo teči gladko, da se vmes po nesreči ne zatakne prst ali del oblačila.
  • Primerno velika žimnica Ne sme obstajati možnost, da bi se lahko otrok zagozdil med žimnico in okvirjem posteljice. Žimnica mora biti vedno nova, trda in prekrita s plastično zaščito, njeni robovi in vogali naj bodo okrepljeni.
  • Preproste, praktične oblike Izogibajte se stranicam z izrezanimi luknjami, da se ne bi v katero od njih ujela otroška ročica ali glavica.
  • Neoporečna varnost Ne kupujte rabljenih ali starih posteljic, če ne poznate njihove zgodovine. Vsaka posteljica mora ustrezati varnostnim standardom.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here