Izbira očal za otroka

Otroku predstavite, ko dobi prva očala, pozitiven odnos do njih. Večina otrok na začetku čuti nelagodje, zato je pomembno, da izberete okvir, ki mu je všeč.

 Po statističnih podatkih eden od petih otrok nosi očala. 

 

Izbor prvih očal predstavite kot zabavo in otroka vključite kot najpomembnejši člen. Sprva otroku pokažite okvir, ki je pravi zanj. Če mu barva ustreza, bo postal motiviran in ponosen, da bo nosil očala. Izgled okvirja očal naj ustreza obrazu, otrok pa se mora ob nošnji počutiti udobno. Okvir ne sme omejevati otrokove svobode pri gibanju.

Otroška očala so dandanes zabavna in barvita, na voljo so različne velikosti okvirjev (celo za nekaj mesečne dojenčke) in so vzdržljivejša kot nekoč. Plastični okvirji so danes primerljivi s kovinskimi, kar se tiče trajnosti, teže in cene. Za otroke pri katerih so prisotne alergije na kovino (npr. nikel), so na voljo tudi okvirji izdelani iz hipoalergenih materialov. Izbira velikosti okvirja je odvisna tudi od medzenične razdalje in dioptrije.

Zaradi še nerazvitega nosnega korena, ki bi držal očala na mestu, je najti očala, ki ne bodo drsela z nosu, včasih izziv. Pri drsenju očal otrok večino časa gleda čez njih, namesto skozi okvirje. Za premostitev te težave so, predvsem pri kovinskih okvirjih, na voljo nosniki. Vzmetni tečaji omogočajo, da se lahko ročaje očal upogne navzven, ne da bi se pri tem ročaji poškodovali. Poleg tega ne smejo biti višja od obrvi in širša od otrokovega obraza. Odsvetovano je kupiti otroku prevelika očala, češ saj bo zrasel.

 Očala morajo biti lahka ter varna in trpežna, odporna na udarce, zlome. 

 

Stekla pri otroških očalih so narejena iz polikarbonata in so v primerjavi s plastičnimi lažja, odpornejša na udarce in praske ter nudijo UV zaščito. Steklenim steklom se je pri otrocih izogibajte, ker so težka in lomljiva.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj