Izbira obutve in razvoj otrokovega stopala

1040

Ob izboru obutve za vašega malčka poznajte, kako poteka razvoj otrokovega stopala. Strokovna javnost je ovrgla dolgoletno prepričanje, da je za pravilen razvoj otrokovega stopala najboljša trda obutev z oporo v stopalnem loku in visokim opetnikom. Takšna obutev mišicam pri razvoju stopala ne pomaga veliko, saj jih lahko oslabi in hkrati omejuje gibanje.

Razvoj otrokovega stopala

Ob rojstvu dojenček še nima dokončno oblikovanih kosti v stopalu, temveč so te še precej mehki hrustanci, ki se lahko hitro poškodujejo, zato obutve še ne rabi. Njegova stopala pa so na pogled ploska. Nima še razvitih stopalnih mišic in vezi, ki oblikujejo stopalne loke. Stopalna loka se začneta oblikovati, šele ko se otrok postavlja na noge, pri večini se razvijeta okrog petega leta.

Ko začne otrok počasi stopicljati z vašo pomočjo, ortopedi priporočajo nogavičke z nedrsečim stopalnim delom, ki omogočajo, da dojenček čuti tla pod nogami, hkrati pa mu pri hoji ne drsi. Na tržišču so na voljo tudi mehki čeveljci z usnjenim podplatom, ki so prav tako primerna prva obutev. Pomembno pa je, da so mehki čevlji za dojenčka višji, da segajo čez gležnje, saj se tako otroku težje snamejo.

Stopala se izoblikujejo do 5. leta, spreminjati pa se nehajo šele ko se rast otroka zaključi. Za nemoten razvoj dovolite, da je stopalo kar se da prosto. Najboljša obutev za otroka je tista, ki mu omogoča, da v njej hodi, kot bi bil bos. Pri izbiri obutve pa pozornost namenite čevljem, ki so mehki, z ravnim podplatom, ki je prav tako mehak in prožen, zadnji del čevlja – opetnik, pa naj ne bo pretrd in previsok.

Ko otrok začne hoditi, potrebuje čevlje z debelejšim podplatom. Izberite obutev, ki otroku dovoljuje neovirano prenašanje teže in občutek stopala med hojo. Prožna in prostorna obutev prispeva k pravilni rasti kosti, mišic in vezi. Pozorni bodite tudi na zatesnitev čevlja v gležnjih, ki jo lahko povzročijo previsoki in pretrdi opetnik, kar vpliva na nepravilno obremenitev kolikov. Utesnjevanje noge lahko povzroča kronična vnetja sklepov na nogi, bolečine in deformacije v kasnejši dobi.

5 nasvetov za izbiro čevljev

  1. Obutev mora biti zaradi hitre rasti otrokove noge dovolj velika. Otrokova stopala so navadno širša, zato je treba paziti, da čevelj ne utesnjuje sprednjega dela stopala.
  2. Poleg prostornosti je pomembno, da je podplat otrokovega čevlja dovolj prožen, da se čevelj dobro upogiba čez osnovne členke prstov in da je zgornji del čevlja čim bolj mehak.
  3. Čevelj mora biti narejen iz zračnega materiala. Ni pomembno, ali je to usnje ali umeten material, pomembno je, da noga diha in se ne poti ter da čevelj ne prepušča vode.
  4. Zmotno je prepričanje, da mora biti čevelj visok. Ortopedi svetujejo, naj prvi čevlji ne segajo čez gležnje, če pa že, naj bo zgornji del čim bolj mehak – če se čevelj v predelu gležnja ne upogiba dovolj, to vpliva na otrokovo hojo.
  5. Podplat čevlja mora malčku omogočati, da čuti podlago. Prav stik s podlago je pomemben za razvoj pravilnega, skladnega delovanja mišic, ki sodelujejo pri hoji, in s tem za razvoj same hoje.

Otrokovi čevlji naj se prilegajo obliki stopala – spredaj pri prstih morajo biti dovolj široki in z nizko peto. Drsnost podplata naj bo čim bolj podobna drsnosti kože stopala. Številne študije so pokazale, da otrokovo »plosko« stopalo za normalen razvoj ne potrebuje ortopedsko oblikovanih čevljev.

Na kaj paziti pri izbiri zimskih in poletnih čevljev

Zimski čevlji

Pomembno je, da so čevlji so visoke kakovosti, saj bo le tako vaš otrok imel tople in zaščitene noge. Zimski čevlji za otroke morajo biti stabilni in močni, navsezadnje otroci radi skačejo po lužah in plezajo po snegu. Zimski čevlji so pogosto majhni, podloga namreč zavzame veliko prostora. Zato otroka vzemite s sabo po nakupih, da jih bo pomeril in mu bodo res prav. Poskusite čevlje z običajnimi in toplimi nogavicami. Vaš otrok se mora v čevljih počutiti udobno, zato je dobro, če čevlji dihajo. Zimski čevlji potrebujejo posebno vrsto oskrbe, še posebej, če so narejeni iz usnja in drugih občutljivih materialov.

Poletni čevlji

Za poletno obutev pediatrinja Suzana Škorjanc Antolič, spec. pediater priporoča, da naj bo usnjena, platnena, da se otroku ne znojijo nogice ter da otrok naj poleti ne nosi športnih copatov. Zato naj bo ta mehka in zračna, vendar  stabilna. Tudi poleti je obutev potrebna le za mehanično in toplotno zaščito nog. Prof. dr. Janez Brecelj, dr. med.  odsvetuje ohlapne natikače ali visoke lesene cokle zaradi nevarnosti spotikanja in zvina skočnega sklepa. Bodite pozorni tudi na zaščito nogic pri kopanju. Morsko, rečno ali jezersko dno je žal precej onesnaženo s steklom in kovinskimi odpadki. Tu so pa še od nekdaj prisotni ježki, ostre školjke, korale in podobno, zato mora biti kopalni čevelj kvaliteten, kar pa ni vedno tudi poceni. Plastične sandale naj otrok nosi le za v vodo, vsekakor naj ne nosi natikačev. Čim več naj otrok, hodi bos, po kamenčkih, travi, še doda strokovnjakinja.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav