Izbira imena

0
2565

Izbor imena za dojenčka je še ena izmed pomembnih odločitev. Če niste popolnoma prepričani o otrokovem spolu, je pametno izbrati ime za obe možnosti. Izbirate lahko med številnimi imeni. Obstajajo knjige z dolgimi seznami in pojasnjenim izvorom in pomenom posameznega imena. Nekatere družine imajo običaje ali tradicijo poimenovanja otrok. Tako na primer poimenujejo dojenčka po preminulem predniku ali fantka po očetu.

Morda boste imeli srečo in se bosta s partnerjem hitro strinjala o imenu ali imenih, medtem ko bo v drugih družinah to večji izziv. Morda bodo potrebni kompromisi. Druga metoda izbora imena je metoda s primerjanjem seznamov. Vsak od staršev naj sestavi seznam imen za dojenčka, najljubša imena naj bodo pri vrhu seznama. Če niste prepričani o spolu, sestavite seznam za vsak spol posebej. S seznama črtajte imena, ki jim partner nasprotuje. Nato poiščita imena, ki se pojavljajo na obeh seznamih in je po priljubljenosti pri obeh najviše. Razen če se oba strinjata, drugi sorodniki – na primer bodoči stari starši – pri tem nimajo besede, lahko pa pri izbiri upoštevata tudi njihove želje.

 

Najpogostejša imena za dojenčke (statistika za Slovenijo iz leta 2011)

Deklice
Eva
Sara
Lara
Nika
Ana
Ema
Zala
Lana
Neža
Julija

 

Dečki
Luka
Nik
Žan
Jan
Žiga
Mark
Nejc
Matic
Anže
Filip

 

Odločitev kako boste poimenovali vašega otroka je treba skrbno pretehtati, saj bo otroka ime spremljalo skozi vse življenje. Ko izbirate ime, premislite, če je to ime sprejemljivo za vašega otroka v šoli in v vsakdanjem življenju.

  • Kako zveni ime, če ga izgovorite na glas? Se dobro ujema z vašim priimkom? Izogibajte se imen, ki imajo rimo na priimek.
  • Ali izbrano ime ugaja tudi vašemu partnerju?
  • Upoštevate lahko tudi pomen imena.
  • Je zapis imena preprost in enostaven?
  • Ima ime kakšno kratico ali morda iz njega izhajajo vzdevki?
  • Nenavadno ime ima to prednost, da oseba, ki nosi to ime, izstopa iz množice. Po drugi strani pa lahko ime, ki ga nihče ni še nikoli slišal, ustvarja neke vrste pozornost, ki je otroku lahko neprijetna.
  • Preveč priljubljeno ime ni praktično, če na primer potem kasneje, ko je otrok v šoli, obstaja v razredu še pet drugih otrok, ki nosijo isto ime.
  • Preiščite vaše družinsko drevo. Morda najdete lepo ime, ki pa ima tudi družinsko zgodovino.

Vir: Vse o negi dojenčka in malčka, Statistični urad republike Slovenije

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here