Izberite pravo varuško za vašega otroka

0
1345
Varuška
Varuška

Vzemite si čas za premislek, jo izprašajte in se z njo pogovorite kaj pričakujete. Varuško pripeljite v družino izključno da skrbi za otroka.

Iskanje prave osebe, ki bo pazila vašega otroka, ni enostavno. Da boste našli najprimernejšo, najprej iskreno opredelite svoja pričakovanja, za končen izbor pa si vzemite dovolj časa za premislek.

Premislite, kakšno varuško si želite

Že pred prvim srečanjem jasno začrtajte svoja pričakovanja, katerim prilagodite vprašanja za razgovor:

 • Kdaj (občasno, za vikend, vsak dan …) in za kako dolgo obdobje potrebujete varstvo?
 • Ali bo varstvo potekalo na vašem domu ali na domu varuške?
 • Iščete starejšo gospo, upokojenko, študentko, varuha (tudi fantje so lahko odlični varuhi) oziroma osebo, ki je prilagodljiva in ima veliko prostega časa?
 • Izobrazba in izkušnje (ali je za vas pomembno, da ima varuška pedagoška znanja, da je morda mamica, ki je že vzgajala svoje otroke ipd.).
 • Kašna znanja, spretnosti in karakter mora imeti? Želite dinamično, športno osebo, osebo, ki rada ustvarja, ali umirjeno osebo, ki rada bere in se sprehaja?
 • Kako naj preživlja čas z otrokom (ali se znanja in želje varuške pokrivajo s potrebami in željami otroka)?
 • Zahtevajte priporočila in jih preverite, npr. potrdilo o nekaznovanosti, potrdilo o izobrazbi, potrdila o dodatnem šolanju na pedagoškem področju in drugih znanjih, morebitna priporočila.
 • Opredelite način dela (preko napotnice, vrednotnice, s. p.-ja) in višino plačila.

Za  izbiro si vzemite čas. Najprej povprašate pri znancih, ki so morda že imeli varuško, ali pa poznajo koga, ki je imel zanesljivo varstvo. Če vam je varuška všeč, jo povabite na uvajanje, saj se bo šele takrat pokazalo, kako se bo znašla in kako bo zadovoljen otrok. Na razgovor povabite tiste, ki se vam po prvem opisu zdijo najbolj primerne. Po srečanju se bo krog izbranih hitro skrčil.

Lastnosti dobre varuške

Dobra varuška:

 • je zanesljiva,
 • se drži dogovora, ki ga je sklenila z družino,
 • sproti vam pove, kaj je opazila pri otroku, kako je minil dan, morda kaj predlaga,
 • je ustvarjalna, malce otročja, odprta, iznajdljiva in zabavna,
 • je aktivna in samoiniciativna (do meje dogovora),
 • pridna, skrbna, srčna, sočutna, prijazna, nežna,
 • zna poslušati in slišati otroka ter je empatična.

Vse temelji na dogovoru

Zelo pomemben je jasen dogovor med varuško in družino. Ključne so iskrene želje in pričakovanja obeh strani, ki jih je treba izraziti že na prvem srečanju. Varuška pride v družino, da skrbi za otroka, ne da se ukvarja z gospodinjstvom. Njene naloge naj bodo zato vezane izključno na varstvo otroka, z izjemo opravil, ki so samoumevne pri varovanju, npr. priprava obrokov za otroka, pomivanje, pospravljanje za otrokom in podobno.

Varuški izčrpno opišite posebnosti otroka

Bodite natančni in varuški povejte vse, kar bi morala vedeti o otroku, zlasti morebitne posebnosti, kot so alergije, uživanje zdravil, rituali, navade, kaj ima rad in česa ne. Priporočljivo je nekajdnevno uvajanje, da varuška začuti otrokov vsakdan, družinske in otrokove navade, njegove rituale in se seznani z njegovim karakterjem. Takrat se bodo pri varuški porajala vprašanja o otroku, pa tudi vi se boste spomnili, na kaj jo še morate opozoriti.

Obnašanje otroka govori o njegovem odnosu z varuško

Starejši otrok vam bo sam povedal, ali mu je varuška všeč, pri mlajšem pa bodite pozorni na obnašanje. Včasih do kemije med otrokom in varuško pride takoj, včasih pa je za to, da se ujameta, potreben čas. To je odvisno od karakterja otroka in varuške. Oba se morata navaditi na nov odnos. Dober odnos varuške in otroka se bo zrcalil v otrokovi sproščenosti, razigranosti, veselil se bo varuškinega prihoda, včasih bo žalosten, ko bo odšla in je nekaj časa ne bo videl, veliko bo spraševal in govoril o njej.

Sodelujoči strokovnjaki:

Aleksandra Volk

Aleksandra Volk

http://www.stayica.com/

univ. dipl. soc. del., Stayica, posredovanje pri varstvu otrok, svetovanje in izobraževanje, s. p.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here