Iskalni in sesalni refleks

0
2260
baby10

Ko dojenček zazna bradavico ali cucelj na svojih ustnicah, se odzove tako, da odpre usta. Če takrat (in samo takrat) napolnite njegova usta s cucljem ali ga približate bradavici, tako da ji sledi še areola, se bo pristavil in verjetno začel sesati. Zakaj verjetno? Ker dojenčku sesalni refleks približa bradavico ali stekleničko, ne povzroči pa še sesanja. Sesalni refleksi se razvijejo kasneje kot iskalni refleksi. Nedonošenčki pogosto iščejo, kot bi hoteli sesati, še preden so sposobni in morajo v prvih dneh tekmovati z žrelnimi refleksi. Za dojenčka je pomembneje, da ima čiste dihalne poti, kot da bi dobil hrano, zato ne imejte občutka zavrnitve, če ga dojka duši in jo raje izpljune kot sesa in požira. Če nista imela težav s prvimi obroki, vam ni treba poznati refleksov na katerih se gradi njihovo vedenje. Če imate težave, pa je dobro imeti jasno sliko o postopkih dojenja, da ne boste delali sebi v škodo.

– Namigi naj bodo jasni. Če se boste na primer dotaknili obeh lic namesto enega, dojenček ne bo vedel, kam naj obrne glavo; ne obračajte mu glave po svoje, saj ga tako le zmedete.

– Namigi naj bodo zaporedni. Pomembno je, da začne iskati hrano, preden ga povabite k sesanju. Niti hranjenja s stekleničko ne začnite tako, da se dotaknete ust s cucljem.

– Bodite časovno usklajeni. Če je vaša bradavica še v modrčku ali se steklenica še segreva, ko našobljene ustnice iščejo, se nečesa dotaknejo in odprejo, boste zamudili čaroben trenutek, ko bi ga lahko pristavili in boste morali začeti znova.

– Zapomnite si, da je hranjenje naloga dojenčka, vaša naloga pa je, da mu jo olajšate. Kaj hitro lahko sodelujete preveč, saj pristavitev deluje kot vaša najpomembnejša in najtežja naloga. Vendar dojenčka ne morete prisiliti, naj sesa, in je bolje, da tega tudi ne poskušate.

 

baby10

Vir: Otrok od rojstva do šole

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here