PorodPorod od A-ŽIntimni porod doma s skrbno babico

Intimni porod doma s skrbno babico

Za porod doma je pomembna mirna in ljubeča fizična ter psihična podpora izbranih oseb, ki jih poroda ni strah – vključno z dobro usposobljeno ter skrbno babico.

Babica vas usmerja pri pripravah na porod, na samem porodu spremlja zdravstveno stanje vas in vašega otroka, vas ob tem podpira, in ne odlaša, če je potrebno ukrepati. Je usposobljena za prepoznavanje normalnega poroda ter odstopanj od normale in zapletov. V primeru, da pride do odstopanj, babica ustrezno odreagira in poskrbi, da se zaplet prepreči, razreši ali pa se nosečnico ali mamo z novorojenčkom premesti v porodnišnico, ki je o potekajočem porodu doma seznanjena, tako kot je seznanjena tudi služba nujne medicinske pomoči, z namenom, da je v primeru potrebe premestitveni čas čim krajši.

<strong>Koliko je rojstev otrok doma v Sloveniji?</strong>
Porodov doma je v Sloveniji nekaj promilov, točno število ni znano, se pa v zadnjih letih kaže trend naraščanja. Poleg porodov doma, katerim prisostvuje babica z dovoljenjem in so zavedeni v Perinatalem informacijskem sistemu (73 porodov v letu 2022 ), namreč ženske načrtovano rojevajo doma tudi z babicami in laičnimi osebami, ki dovoljenja in kompetenc nimajo.

Rojstvo otroka rojenega doma v skladu s 7. členom Zakona o matičnem registru (ZMatR) prijavi babica, ki je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev in je bila prisotna pri porodu.

Prednosti in slabosti poroda doma

+
 Vašo babico poznate, ona pa pozna vaše želje, potrebe in strahove. O mnogih porodnih izbirah se lahko z njo pogovorite že pred porodom, namesto med popadki.V primeru zapletov, za katere je potrebna zdravniška oskrba, je potreben čas za premestitev v porodnišnico.
V središču porodnega dogajanja ste vi in otrok in ne rigidni protokoli.V Sloveniji je storitev v celoti samoplačniška, saj porod doma ni krit s strani ZZZS.
Poznate domači prostor in osebe, ki so ob vas. Dom zagotavlja visoko stopnjo intime, prostega gibanja, crkljanje v dvoje s partnerjem in starejšimi sorojenci na udobni postelji, prost dostop do hladilnika, stranišča in kadi. V ostalih porodnih okoljih to namreč ni samoumevno. 
Povezovanje vseh družinskih članov poteka od rojstva naprej saj z novorojenčkom ne boste deležni le kratkih obiskov partnerja in starejših otrok. 
Babice ne uporabljajo preživetih rutinskih postopkov (britje, klistir, ipd.) in podpirajo fiziologijo. Fiziološki porod pomeni manj možnosti za zaplete pri porodu. 
Babice se zavedajo, da so ženske ustvarjene za rojevanje ter da je porod normalno in ne patološko stanje v življenju ženske. 
Ženska rojeva v svoji moči in zavestno. 
Mir med porodom in po njem. 
Neomejeno crkljanje – babica otroka ne ločuje od mame, očeta, sorojencev. 
Otrok ne bo dobil vitamina K brez vaše vednosti in soglasja. 

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj